Walter Prevenier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
→‎Academische carrière: clean up, Replaced: comiss → commiss, met AWB
Luminarius (overleg | bijdragen)
lf
Regel 1: Regel 1:
'''Walter Prevenier''' ([[Zelzate]], [[25 september]] [[1934]]) is een [[Vlaams]] [[historicus]], gespecialiseerd in geschiedenis van de [[Middeleeuwen]], [[paleografie]] en [[oorkondeleer]]. Tot 1999 was hij ''gewoon hoogleraar'' aan de [[Universiteit Gent]], waar hij [[historische kritiek]] doceerde. Hij was en is gastdocent aan tal van universiteiten wereldwijd. Hij is tevens lid van de [[Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen]] (afdeling Letterkunde) in [[Amsterdam]].
'''Walter Prevenier''' ([[Zelzate]], [[25 september]] [[1934]]) is een [[Vlaams]] [[historicus]], gespecialiseerd in geschiedenis van de [[Middeleeuwen]], [[paleografie]] en [[oorkondenleer]]. Tot 1999 was hij ''gewoon hoogleraar'' aan de [[Universiteit Gent]], waar hij [[historische kritiek]] doceerde. Hij was en is gastdocent aan tal van universiteiten wereldwijd. Hij is tevens lid van de [[Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen]] (afdeling Letterkunde) in [[Amsterdam]].
==Academische carrière==
==Academische carrière==

Versie van 10 dec 2009 10:34

Walter Prevenier (Zelzate, 25 september 1934) is een Vlaams historicus, gespecialiseerd in geschiedenis van de Middeleeuwen, paleografie en oorkondenleer. Tot 1999 was hij gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent, waar hij historische kritiek doceerde. Hij was en is gastdocent aan tal van universiteiten wereldwijd. Hij is tevens lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (afdeling Letterkunde) in Amsterdam.

Academische carrière

Walter Prevenier wordt in 1956 Licentiaat geschiedenis aan de Universiteit Gent met een scriptie over “Vlaanderen onder Filips de Stoute. De standenvertegenwoordiging”. In 1962 wordt hij er Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte met proefschrift over Het oorkondenwezen der graven van Vlaanderen (1191-begin 1206). Een diplomatisch-paleografische studie met kritische tekstuitgave. In 1959 is hij reeds archivaris-paleograaf voor de Staatsjury aan het Algemeen Rijksarchief te Brussel.

Prevenier's specialiteit ligt in de geschiedenis van de Middeleeuwen. In 1966 wordt hij benoemd tot part-time docent aan de Vrije Universiteit Brussel voor de cursus "Oorkondenleer der middeleeuwen". Vanaf 1967 doceert hij ook "De Latijnse Paleografie" in de licentie geschiedenis en in de klassieke filologie aan de UGent, waar hij in 1968 benoemd wordt tot fulltime docent. Een jaar eerder startte hij er de cursussen Oorkondenleer, Paleografie en Inleiding tot de historische kritiek.

In 1971 werd hij aan de Vrije Universiteit Brussel benoemd tot titularis van de cursus "Paleografie, in de licentie geschiedenis en germaanse filologie. Aan de UGent krijgt hij dat jaar een leerstoel Hulpwetenschappen en methodologie der geschiedenis.

Prevenier wordt Decaan van de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent (toen nog Rijksuniversiteit Gent) voor de academiejaren 1984-1985 en 1985-1986. Andere functies die hij bekleed zijn: “Lid van de Raad van Beheer van de Rijksuniversiteit Gent” voor de academiejaren 1989-90, 1990-91 en 1991-92, Voorzitter van de stuurgroep Uitstraling en Public Relations Rijksuniversiteit.Gent, 1989.

In 1995 neemt hij het voorzitterschap op zich voor het Huldecomité, wat leidt tot uitgave van het Liber Amicorum prof. dr. Adriaan Verhulst.

Prevenier stond aan de Gentse universiteit bekend als een bijzonder gesmaakt lesgever en een goedlachse en sympathieke persoonlijkheid. Zijn auditoria zaten steeds overvol. Vanaf 1 oktober 1999 gaat hij aan de Universiteit Gent met emeritaat, waar hij vanaf januari 2003 lid wordt van een adviescommissie belast met de redactie van een 'Anti-discriminatie-verklaring'.

In 2005-2006 is hij lid van een adviescommissie, ingesteld door de Universiteit Gent, die belast is met de redactie van een ‘Code voor gebruikers van terreinen, lokalen en infrastructuur’.

Prevenier was ook gasthoogleraar aan de universiteiten van Utrecht, Berkeley, Pennsylvania (Philadelphia), Rutgers (New Brunswick) en Columbia (New York City). Hij is onder meer secretaris van de Commission Internationale de Diplomatique en Fellow of the Mediaeval Academy of Amerika (Cambridge, Mass.).

In 2008 wordt hij gasthoogleraar aan de University of California in Los Angeles (UCLA), waar hij een undergraduate seminar verzorgt over Golden Ages in the Low Countries (15e en 17e eeuw), en een graduate seminar over The Social Position of Women in Medieval Low Countries. Dit gasthoogleraarschap is de start van de nieuwe Anton Van Dyck leerstoel van de Vlaamse regering, die werd opgericht in 2007 naar analogie met de Rubens leerstoel aan de University of California.

Media

Vanaf 1974 wordt Prevenier lid van de beheerraad van de Stichting ‘Het Laatste Nieuws’.

Onderscheidingen

Walter Prevenier behaalde in zijn carrière een reeks onderscheidingen. Een selectie: In 1958 krijgt hij de Prijs voor Geschiedenis uitgereikt door de provincie Oost-Vlaanderen. Op 8 januari 1988 wordt hij Commandeur in de Kroonorde, en op 8 april 1976 Officier in de Leopoldsorde. Hij ontvangt een Burgerlijke medaille eerste klasse op 18 augustus 1982, en het Burgerlijk kruis Eerste Klasse op 6 april 1993. Inmiddels werd hij ook verkozen tot Corresponderend lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België (Klasse der Letteren, 1985), en ook lid van de Academia Europea, Cambridge England (3 januari 1989). In mei 1990 ontvangt hij de "Prijs Herman Vanderpoorten" voor "ideologische en ethische integriteit". In 2003 wordt Prevenier ook benoemd tot Ereburger van de gemeente Zelzate. 9 mei 2005 krijgt Prevenier de Prijs Anton Bergmann 2000-2004, uitgereikt door de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-arts de Belgique, als coördinator-auteur van de ‘Geschiedenis van Deinze’.

Externe link