Black or White: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Japiobot (overleg | bijdragen)
k fix, replaced: {{PAGENAME}} → {{subst:PAGENAME}} met AWB
Xqbot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: az:Black or White
Regel 50: Regel 50:
[[Categorie:Single uit 1991]]
[[Categorie:Single uit 1991]]


[[az:Black Or White]]
[[az:Black or White]]
[[da:Black or White]]
[[da:Black or White]]
[[de:Black or White]]
[[de:Black or White]]

Versie van 7 jun 2010 06:29

Black or White
Single van:
Michael Jackson
Van het album:
Dangerous
Uitgebracht 11 november 1991
Genre poprock
Duur 03:50 (radioversie)
04:16 (album)
Label Epic
Schrijver(s) Michael Jackson
Producent(en) Michael Jackson
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #1 (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, België, Zwitserland, Noorwegen)
  • #2 (Duitsland)
  • #3 (Nederland, Denemarken)
Michael Jackson
"Liberian Girl"
(1989)
  "Black or White"
(1991)
  "Remember the Time"
(1992)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Black or White is de eerste single van Michael Jacksons album Dangerous uit 1991. In vele landen behaalde het de eerste plaats in de hitlijsten; in Nederland kwam het op #3.

Het nummer is geschreven door Jackson zelf, de rapteksten door Bill Bottrell. Het nummer promoot liefde tussen verschillende rassen: “if you're thinking about my baby, it don't matter if you're black or white”. De intro van het nummer wordt gespeeld door gitarist Slash, bekend van Guns N' Roses.

Videoclip

De videoclip van Black or White was voor het eerst te zien op MTV op 14 november 1991. Naast Michael Jackson speelden ook Macaulay Culkin (bekend van Home Alone), Peggy Lipton en George Wendt een rol in de clip. De clip werd geregisseerd door John Landis, die eerder al Thriller voor zijn rekening nam.

In de eerste minuten van de clip is Macaulay Culkin te zien die wordt toegeschreeuwd door zijn vader (George Wendt), die zegt dat hij op moet houden zulke harde muziek te luisteren terwijl het al laat is. Culkin pakt hierop een enorme speaker die hij achter de stoel van zijn vader zet, waarna hij een enorm hard akkoord aanslaat, waardoor de ramen breken en de stoel met zijn vader erin de halve wereld overvliegt. De stoel landt later in het nummer midden in de savanne.

In de clip danst Michael Jackson in verschillende decors die verschillende delen (met verschillende culturen) van de wereld voorstellen. Er wordt verwezen naar ceremonies van de KKK door decors van vuur. Middenin het nummer zit een rap van Culkin, samen met andere kinderen. Aan het einde van het nummer zie je steeds een gezicht van iemand die danst, dat verandert in een ander gezicht. Deze nieuwe techniek was hiervoor alleen gebruikt bij de films Willow en Terminator 2: Judgment Day.

De laatste vier minuten van de elf minuten durende clip zijn controversieel te noemen, het begint met een panter die de kelder van een studio inloopt. Hier verandert de panter in Michael Jackson en die slaat ruiten in waarop racistische graffiti te zien is zoals hakenkruizen en teksten als “KKK RULES”. Wat de controverse pas echt veroorzaakte was dat Michael een vuilnisbak naar een ruit van een winkel gooide terwijl hij woedend schreeuwend het bord met de naam van de winkel kapot maakte. Dit deel bracht zulke negatieve reacties teweeg dat Jackson gedwongen werd zijn excuses te maken. Aan het eind van de clip verschijnt de tekst “Prejudice is ignorance” wat “vooroordelen hebben is onwetendheid” betekent. Hierna verandert Michael weer terug in een panter en zoomt de camera uit waardoor je Bart Simpson ziet die de clip op tv kijkt en Homer die roept dat Bart het geluid zachter moet zetten. Deze laatste vier minuten worden vaak achterwege gelaten op muziekzenders.

Een jaar na uitgave liet MTV voor het eerst de totale clip zien. Hiervoor was die alleen nog te zien geweest in de VS tussen 01:00 en 04:00 uur als deel van hun uitzending over Controversiële videoclips.

Het einde van de clip werd geparodieerd door Genesis in hun clip voor I Can’t Dance, waarin Phil Collins Michaels panter danspasjes imiteert.

De zwarte panter in de clip is niet zomaar gekozen, maar refereert aan de Black Panther Party, een Amerikaanse beweging die zich richtte op verkrijging van sociale en burgerrechten voor de zwarte minderheid in het land. Niet voor niets loopt de panter naar beneden, om daar een ravage aan te richten. In de bovenwereld (het begin van de clip) is alles goed en is er geen rassendiscriminatie. In de onderwereld (het laatste deel van de clip) is dit verschil er wel, te zien aan de racistische teksten en dergelijke.

Parodie

Een parodie van de clip is gemaakt door Weird Al Yankovic waarbij Michael Jacksons stem veranderd is in een hoge versie van Weird Al’s stem, terwijl de stem van Macaulay Culkin juist is verlaagd.

Tracklijst

  1. "Black Or White" – 3:22
  2. "Black Or White" (Instrumentaal) – 3:22
  3. "Smooth Criminal" – 4:10