Algol (programmeertaal): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Geschiedenis: beetje dubbelop
RedBot (overleg | bijdragen)
Regel 36: Regel 36:
[[az:Algol dili]]
[[az:Algol dili]]
[[bg:ALGOL]]
[[bg:ALGOL]]
[[bn:অ্যালগল ৬০]]
[[bs:ALGOL]]
[[bs:ALGOL]]
[[ca:Algol]]
[[ca:Algol]]

Versie van 24 jun 2010 10:45

Algol is een zeer invloedrijke programmeertaal, bedacht voor wetenschappelijke doeleinden in 1958. De naam is een afkorting voor Algorithmic Language.

Geschiedenis

De taal was voortgekomen uit de wens om een machine-onafhankelijke programmeertaal te maken die zoveel mogelijk moest lijken op gebruikelijke wiskundige notatie. De taal was daarmee een reactie op de weinige andere destijds al bestaande programmeertalen, Cobol en Fortran.

De taal richtte zich op de gebruiker, en was gespecificeerd met een gedefinieerde grammatica, zodat het mogelijk werd om op een formele manier over programmacorrectheid te spreken. De implementatie van al dit moois was voor de bedenkers van later zorg. Algol was ook de eerste taal die alle programmeerparadigma's zou combineren. Alle moderne programmeertalen ontlenen wel ideeën aan Algol.

Ironisch genoeg was de taaldefinitie zo ontzettend uitgebreid, dat nooit iemand het voor elkaar heeft gekregen een compiler voor de complete taal te maken. Toch waren de gedeeltelijke implementaties, die gebruikmaken van een interpreter, in de jaren tachtig populair en wordt de taal nog steeds wel gebruikt voor pseudocode.

Er zijn drie versies van de taaldefinitie van Algol, genoemd naar het jaartal waarin ze ontworpen zijn:

Algol-58 was meer een verzameling van goede ideeën, maar was nooit bedoeld als volledig afgemaakt product. Toch zou deze taal de basis worden voor veel andere talen.

Algol-60 was het resultaat van werk van John Backus, Peter Naur en Edsger W. Dijkstra. De Amerikaanse beroepsvereniging ACM besloot dat deze taal de standaardtaal zou worden voor het weergeven van algoritmes in haar blad Communications of the ACM.

De namen van Backus en Naur zijn tot heden verbonden aan de wijze waarop de syntaxis gedefinieerd wordt. Zie Backus-Naur-formalisme.

Externe links

Leestip

Robert W. Sebesta, Concepts of programming languages

Bronnen

Artikel over Algol van David en Chon (Technische informatica, Hogeschool van Amsterdam)