Schotse koloniën: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Schotse koloniën''' in Noord-Amerika bestonden van de zeventiende tot de achttiende eeuw. Schotland was een onafhankelijk la...'
 
Capaccio (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Schotse koloniën''' in [[Noord-Amerika]] bestonden van de zeventiende tot de achttiende eeuw. Schotland was een onafhankelijk land tot 1707.
De '''Schotse koloniën''' in [[Noord-Amerika]] bestonden van de zeventiende tot de achttiende eeuw. Schotland was een onafhankelijk land tot [[1707]].
[[Afbeelding:Scottish colonization of the Americas.PNG|250px|thumb|right|Schotse kolonisatie van Amerika]]


==Nova Scotia==
==Nova Scotia==
Er wordt beweerd dat de edelman [[Henry Sinclair]] al in de veertiende eeuw voet aan wal zette in Noord-Amerika, maar de eerste gedocumenteerde aanwezigheid van de Schotten in Amerika was in 1621. Op 29 september 1621 gaf koning [[Jacobus I van Engeland|Jacobus VI van Schotland]] de goedkeuring aan graaf Willem Alexander van Stirling om een kolonie te stichten. In 1622 gingen de eerste kolonisten naar Amerika om er nederzettingen te stichten. Deze pogingen mislukten aanvankelijk en de eerste permanente kolonie kwam er pas in 1629. De kolonie heette [[Nova Scotia]], Latijn voor Nieuw-Schotland. Het was een eiland tussen [[Newfoundland]] en [[New England]].
Er wordt beweerd dat de edelman [[Henry Sinclair]] al in de veertiende eeuw voet aan wal zette in Noord-Amerika, maar de eerste gedocumenteerde aanwezigheid van de Schotten in Amerika was in [[1621]]. Op [[29 september]] 1621 gaf koning [[Jacobus I van Engeland|Jacobus VI van Schotland]] de goedkeuring aan graaf Willem Alexander van Stirling om een kolonie te stichten. In [[1622]] gingen de eerste kolonisten naar Amerika om er nederzettingen te stichten. Deze pogingen mislukten aanvankelijk en de eerste permanente kolonie kwam er pas in 1629. De kolonie heette [[Nova Scotia]], Latijn voor Nieuw-Schotland. Het was een eiland tussen [[Newfoundland]] en [[New England]].


Op Nova Scota was er eerder al de nederzetting [[Port Royal (Canada)|Port Royal]] gesticht door de Fransen in 1604, maar later in de steek gelaten. De Fransen herbevolkten Port Royal, maar de Engelsen en de Schotten verdreven hen in 1629 toen de Schotten deze nederzetting overnamen. Echter duurde de Schotse overheersing niet lang. Door het [[Verdrag van Suza]] in 1931 werd Nova Scotia teruggegeven aan de Fransen.
Op Nova Scota was er eerder al de nederzetting [[Port Royal (Canada)|Port Royal]] gesticht door de Fransen in [[1604]], maar later in de steek gelaten. De Fransen herbevolkten Port Royal, maar de Engelsen en de Schotten verdreven hen in [[1629]] toen de Schotten deze nederzetting overnamen. Echter duurde de Schotse overheersing niet lang. Door het [[Verdrag van Suza]] in 1931 werd Nova Scotia teruggegeven aan de Fransen.


{{Navigatie kolonialisme}}
{{Navigatie kolonialisme}}

Versie van 23 jul 2010 12:29

De Schotse koloniën in Noord-Amerika bestonden van de zeventiende tot de achttiende eeuw. Schotland was een onafhankelijk land tot 1707.

Nova Scotia

Er wordt beweerd dat de edelman Henry Sinclair al in de veertiende eeuw voet aan wal zette in Noord-Amerika, maar de eerste gedocumenteerde aanwezigheid van de Schotten in Amerika was in 1621. Op 29 september 1621 gaf koning Jacobus VI van Schotland de goedkeuring aan graaf Willem Alexander van Stirling om een kolonie te stichten. In 1622 gingen de eerste kolonisten naar Amerika om er nederzettingen te stichten. Deze pogingen mislukten aanvankelijk en de eerste permanente kolonie kwam er pas in 1629. De kolonie heette Nova Scotia, Latijn voor Nieuw-Schotland. Het was een eiland tussen Newfoundland en New England.

Op Nova Scota was er eerder al de nederzetting Port Royal gesticht door de Fransen in 1604, maar later in de steek gelaten. De Fransen herbevolkten Port Royal, maar de Engelsen en de Schotten verdreven hen in 1629 toen de Schotten deze nederzetting overnamen. Echter duurde de Schotse overheersing niet lang. Door het Verdrag van Suza in 1931 werd Nova Scotia teruggegeven aan de Fransen.