Plesiorycteropus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LinkFA-Bot (overleg | bijdragen)
k Bot: Link FA +en
Regel 25: Regel 25:
[[Categorie:Endemisch dier uit Madagaskar]]
[[Categorie:Endemisch dier uit Madagaskar]]
[[Categorie:Uitgestorven zoogdier]]
[[Categorie:Uitgestorven zoogdier]]

{{Link FA|en}}


[[ca:Plesiorycteropus madagascariensis]]
[[ca:Plesiorycteropus madagascariensis]]

Versie van 28 jul 2010 19:59

Plesiorycteropus
Tekening van Plesiorycteropus madagascarensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Bibymalagasia
MacPhee, 1994
Familie:Plesiorycteropodidae
Patterson, 1975
Geslacht
Plesiorycteropus
Filhol, 1895
Typesoort
Plesiorycteropus madagascariensis Filhol, 1895
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plesiorycteropus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Plesiorycteropus is een uitgestorven zoogdiergeslacht uit Madagaskar. Het is het enige geslacht uit de orde Bibymalagasia en de familie Plesiorycteropodidae. Dit geslacht werd oorspronkelijk beschouwd als een buistandige (orde Tubulidentata), maar latere interpretaties plaatsten het als een insecteneter (Insectivora) of tandarme (Edentata). MacPhee (1994) gaf een uitgebreide studie van dit dier en concludeerde dat het in geen enkele levende orde kon worden geplaatst, hoewel het dier kenmerken deelt met aardvarkens, klipdassen en het fossiele "hoefdier" Meniscotherium. Daarom stelde hij voor Plesiorycteropus in een nieuwe orde te plaatsen, die de naam Bibymalagasia kreeg. Recente onderzoeken suggereren dat deze orde tot de Afrotheria behoort. Volgens radiometrische gegevens heeft dit dier tenminste tot 1440 overleefd.

Plesiorycteropus was aangepast aan leven als graver, hoewel bepaalde aanpassingen suggereren dat het dier ook vaak een zittende of staande houding aannam, steunend op zijn staart. Het is ook goed mogelijk dat het dier kon klimmen. Dat gebeurde dan echter wel voorzichtig, omdat Plesiorycteropus een zwaar dier was met kleine ogen. Mogelijk at het dier insecten. Waarschijnlijk was de staart lang en breed. De schedel was 66 à 76 mm lang. Waarschijnlijk woog het dier 7 tot 10 kg.

Er zijn twee soorten:

Literatuur

  • MacPhee, R.D.E. 1994. Morphology, adaptations, and relationships of Plesiorycteropus, and a diagnosis of a new order of eutherian mammals. Bulletin of the American Museum of Natural History 220:1-214.