Kamp De Bruine Enk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
fixjes
(fixjes)
 
== Joodse periode ==
Van zes [[Joden]] is met naam bekend dat zij in het kamp hebben verbleven. Hoeveel er in totaal in de Bruine Enk hebben moeten verblijven is onbekend. Uit het dagboek van van Heerde<ref>Archief Nunspeet</ref> weten we dat het er in ieder geval zestig zijn geweest. Ook de periode waarin ze in het kamp woonden is onbekend. Waarschijnlijk werden de eersten in augustus 1942 aangevoerd.<ref>Gedwongen werken in Nunspeet en Duitsland. Archief Nunspeet</ref> Op Het kamp is in die periode eigenlijk in gebruik geweest als buffer voor [[Kamp Westerbork]]. De Joodse mannen werden in die periode als arbeider ingezet bij de Heidemij. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 ([[Jom Kipoer]]) zijn alle Joodse mannen uit de werkkampen, zo ook die uit Kamp de Bruine Enk, naar Kamp Westerbork afgevoerd. Hen was wijs gemaakt dat daar gezinshereniging zou plaatsvinden. Het rantsoen ging op basis van meegebrachte bonkaarten. De bewoners kwamen en gingen via [[Station Nunspeet]].
 
Op 3 oktober schrijft van Heerde in zijn dagboek:
Het gemeenteblaadje van vandaag waarschuwt dringend tegen het geven van voedsel en derg. aan joden in het kamp. Deze zijn overigens juist vandaag op transport gezet. Men vermoedt naar [[Polen]]. De Jood Herman van Campen schrijft op 2 oktober in een briefkaart<ref>HcvkWesterbork nr Do214</ref> dat hij morgen naar een kamp elders in Nederland zal vertrekken.
 
==Latere oorlogsjaren==
 
Over het gebruik van het kamp na het vertrek van de Joden is weinig bekend. Er is sprake geweest van uitbreiding in 1943. Mogelijk zijn er in 1944 Duitsers in gehuisvest.
 
== Na de oorlog ==
Over de naoorlogse bestemming van Kamp de Bruine Enk is weinig bekend. Al sedert meer dan vijftig jaar is er nu een handelsonderneming (autosloperij) gevestigd op het vroegere kampterrein. De boerderij "De Bruine Enk" staat er nog, maar de naam is van de gevel verdwenen. Het vroegere nummer Hullenweg 120 is nu 126.
43.333

bewerkingen

Navigatiemenu