Kelder: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
82 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
anders
(anders)
Een '''kelder''' (Latijn [[cellarium]]) is dat gedeelte van een [[gebouw]] dat onder de grond (onder het [[maaiveld]]) is gelegen.
 
Door zijn ligging heerst er meestal een vrijwel constante [[temperatuur]]. 's Zomers is het relatief koel en wordt een kelder vooral gebruikt voor de opslag van voedsel of goederen, maar ook als slaapruimte en bijvoorbeeld muziekstudio's. Moderne huizen in Nederland hebben steeds vaker een kelder omdat kelderbouw relatief goedkoop is door de oplopende grondprijzen. Een [[koekoek (bouwkunde)|koekoek]] kan voor [[ventilatie]] en (extra) [[daglicht]]toetreding worden toegepast. Een koele kelder(kast) is een uitstekende bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen zoals groente, fruit, aardappelen, frisdranken en eieren.
Een kelder kan ook gebruikt worden om bepaalde voorwerpen in te bewaren zoals elektronica,...
 
Als een kelder gedeeltelijk onder de grond ligt noemt men dit in [[Nederland]] een [[souterrain]]. Een souterrain heeft vaak ramen die net boven het [[maaiveld]] uitsteken.<ref>J. de Vree, [http://www.joostdevree.nl/shtmls/souterrain.shtml ''souterrain'']</ref>
59.537

bewerkingen

Navigatiemenu