Station Genk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Sonuwe (overleg | bijdragen)
aanvulling oude station
Sonuwe (overleg | bijdragen)
+ ligging huidige station
Regel 23: Regel 23:


== Oude station Genk ==
== Oude station Genk ==
Bij de inhulding van de [[spoorlijn 21A]] van [[Hasselt (België)|Hasselt]] naar [[Maaseik]] werd er in 1874 in Genk een station geopend. In 1925 werd een nieuwe [[spoorlijn 21B|ringspoorlijn 21B]] die langs de drie Genkse steenkoolmijnen liep, aangelegd tussen [[Boxbergheide]] en [[As (België)|As]]. De rechtstreekse lijn 21A verloor spoedig aan belang. In oktober 1941 werd dit baanvak opgeheven en het station van Genk gesloten en in 1943 werd de sporen opgebroken. Op de bedding werd op het einde van de jaren 1960 de Europalaan aangelegd en op de plaats van het stationsplein werd [[Shopping 1]], het oudste shopping-center van België, gebouwd.
Bij de inhulding van de [[spoorlijn 21A]] van [[Hasselt (België)|Hasselt]] naar [[Maaseik]] werd er in 1874 in Genk een station geopend. In 1925 werd een nieuwe [[spoorlijn 21B|ringspoorlijn 21B]] die langs de drie Genkse steenkoolmijnen liep, aangelegd tussen [[Boxbergheide]] en [[As (België)|As]]. De rechtstreekse lijn 21A verloor spoedig aan belang. In oktober 1941 werd dit baanvak opgeheven en het station van Genk gesloten en in 1943 werd de sporen opgebroken. Op de bedding werd op het einde van de jaren 1960 de Europalaan aangelegd en op de plaats van het stationsplein werd [[Shopping 1]], het oudste shopping-center van België, gebouwd. Het huidige station ligt enkele honderden meters ten westen van het oude station.


==Treindienst==
==Treindienst==

Versie van 21 okt 2011 20:14

Station Genk
Station Genk
Opening 3 maart 1874
Sluiting 6 oktober 1941
Heropening 26 mei 1979
Telegrafische code FKG
Lijn(en) 21D
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
1.201
360
680
Beheerder NMBS
Ligging
Coördinaten 50° 58′ NB, 5° 30′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Genk (Belgisch spoorwegstation)
Station Genk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Genk is één van de jongste spoorwegstations van België. Het dateert van 1979, toen de spoorlijn 21 Landen-Hasselt verlengd werd tot Genk via het bestaande baanvak van spoorlijn 21A Hasselt-Boksbergheide en de nieuwe spoorlijn 21D vanaf Boksbergheide. De verlenging gebeurde om de pendelaars naar Leuven en Brussel uit Genk en het oosten van de provincie Limburg, die tot dan toe aangewezen waren op de kleine mijnstationnetjes, meer comfort te geven. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze spoorlijn helemaal te verlengen tot Maastricht, maar omdat dit tracé in Genk al grotendeels volgebouwd is met huizen is dit omwille van onteigeningen te duur verklaard.

Het is een kopstation met de wachtzaal en nutsvoorzieningen op de begane grond, de sporen in de hoogte, geïnspireerd op dat van Lelystad. Het stationsgebouw werd in 1979 gebouwd, naar plannen van architect Jacques Devincke.

In 2010 diende de gemeenteraad van Genk een voorstel in om de stationsnaam te veranderen in Genk-Centrum. Dit om verwarring te voorkomen als station Bokrijk hernoemd wordt in Genk-Bokrijk.

Oude station Genk

Bij de inhulding van de spoorlijn 21A van Hasselt naar Maaseik werd er in 1874 in Genk een station geopend. In 1925 werd een nieuwe ringspoorlijn 21B die langs de drie Genkse steenkoolmijnen liep, aangelegd tussen Boxbergheide en As. De rechtstreekse lijn 21A verloor spoedig aan belang. In oktober 1941 werd dit baanvak opgeheven en het station van Genk gesloten en in 1943 werd de sporen opgebroken. Op de bedding werd op het einde van de jaren 1960 de Europalaan aangelegd en op de plaats van het stationsplein werd Shopping 1, het oudste shopping-center van België, gebouwd. Het huidige station ligt enkele honderden meters ten westen van het oude station.

Treindienst

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC K Genk - Brussel - Aalst - Gent-Sint-Pieters Week: 1x/u
IC E Luik-Guillemins/Genk - Brussel - Knokke/Blankenberge Weekend: 1x/u