Crayon Shin-chan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tabel klopte niet
k r2.7.2+) (Robot: gewijzigd: fr:Shin-chan
Regel 197: Regel 197:
[[eu:Shin-chan]]
[[eu:Shin-chan]]
[[fa:شین-چان]]
[[fa:شین-چان]]
[[fr:Shin Chan]]
[[fr:Shin-chan]]
[[gl:Shin Chan]]
[[gl:Shin Chan]]
[[id:Crayon Shin-chan]]
[[id:Crayon Shin-chan]]

Versie van 12 apr 2012 07:28

Crayon Shin-chan(Japans: クレヨンしんちゃん|Kureyon Shin-chan, ook bekend als Shin-chan) is een anime-serie die draait om het leven van de 5-jarige jongen Shinosuke Nohara (doorgaans afgekort tot Shin chan). Shin Chan woont met zijn zusje Daisy bij zijn ouders Harry & Mitsy Nohara in de stad Kazoo. Hij heeft tevens een hond genaamd Lucky. Shin Chan is een jongetje van ongeveer 5 jaar oud en is opgegroeid in een Japanse familie en buurt. Doorgaans draagt hij dezelfde kleren, zijnde een rode trui en een korte gele broek. Voor een 5-jarige heeft Shin Chan een grote interesse voor het vrouwelijk geslacht, hoewel hij ook niet vies lijkt te zijn van een jongensflirt, al was het maar om ze op de kast te jagen. Hij heeft een bizarre vorm van humor, ongekende energie, onstilbare honger en drang om iedereen tot het uiterste te drijven.

De tekenfilm

Shin Chan werd in 1992 voor het eerst uitgezonden in Japan op TV Asahi. Daar werd het al snel een hit bij het grote publiek. Shin Chan kenmerkt zich door zowel volwassen als 'kinderlijke' humor waarbij de gezinssituaties in het algemeen onder de loep worden genomen, alswel de dagelijks en absurde beslommeringen van het hoofdpersonage. Na de hit in Japan kwam Shin Chan voor het eerst op televisie in de Verenigde Staten op Kiku TV, een Hawaïaans televisiestation. Daarna kwam Shin Chan in andere landen op televisie, waaronder Nederland. In Nederland werd Shin Chan uitgezonden door de voormalige zender Jetix en daarvoor Fox Kids. Hij is zeer beroemd geworden, ook in Nederland. Shin Chan is gemaakt door een japanse tekenaar.

De familie Nohara

Shins familie bestaat uit hijzelf, zijn ouders Harry en Mitsy, en zijn jongere zusje Daisy die een seizoen later te zien is in de serie. Het gezin woont in een eengezinswoning in een rustige wijk van de fictieve stad Kazoo.

Harry is Shins vader en de families kostwinner. Hij ontmoette Shins moeder toen hij 29 was en na twee jaar verkering zijn ze getrouwd. Hij is een liefhebbende en toegewijde vader die van zijn twee kinderen houdt. Hoewel hij de kostwinner is, laat hij de financiën over aan zijn vrouw, die er een totalitair regime op nahoudt als het om de familie-uitgaven gaat. Hoewel de relatie met zijn gezin goed is, is er vaak sprake van conflict, waarbij hij en zijn vrouw kibbelen over verschillende, veelal kleine, dingen. Bijvoorbeeld dat Harry wil gaan golven met zijn collega's. In een paar afleveringen heeft Harry ook een affaire met zijn secretaresse. Een terugkerende grap in de show is de stank van zijn voeten.

Mitsy is Shins moeder en een typisch voorbeeld van een gefrustreerde, doorgedraaide moeder die regelmatig door Shin tot het uiterste wordt gedreven. Ze is vaak chagrijnig en heeft snel woede aanvallen. Hoewel ze het beste voorheeft met haar twee kinderen weet Shin keer op keer het bloed onder haar nagels vandaan te halen. Ze hanteert de harde hand in huis tegenover haar man, haar zoon en soms zelfs haar dochter als deze niet naar haar luisteren. Mitsy is met regelmaat de bron van diëten en plannen om geld te besparen, welke allemaal binnen een week falen. Wanneer ze een uitverkoop ziet kan ze niets anders doen dan zich erop te storten, met als resultaat dat ze in één keer het hele budget erdoorheen jaagt, wat acuut een einde maakt aan haar plan om geld te sparen. Volgens Harry en Shin-chan kan Misty heel slecht koken. Haar boerenkool schijnt naar oude gympen te smaken.

Lucky is de trouwe vriend van de familie. Hij is een lieve en zachtaardige hond. Lucky is vaak het slachtoffer van Shins praktijken, dienend als alibi, verdachte/medepleger of gewoon als onderdeel van Shins spel heeft de kleine witte hond een hoop te verduren. Liefkozend wordt hij door Shin ook wel Luck genoemd, op dat punt na zijn er weinig liefkozingen uit richting van Shin merkbaar. Lucky is voor Shin een beetje voor lief genomen maatje, maar desondanks zou Shin Lucky voor niets in de wereld willen ruilen.

Daisy is het pasgeboren zusje van Shin, ze heeft roodachtig haar en zwarte kraaloogjes. Ze is koppig en vaak knorrig net als Mitsy. Daisy heeft ook veel trekjes weg van haar oudere broer en heeft een zwak voor knappe mannen. Ze staat, in tegenstelling tot veel van de huisgenoten, vaak haar mannetje tegenover Shin. Of dit nou gaat over welk televisieprogramma of iets onwaarschijnlijk belangrijks, Daisy is best bereid het conflict aan te gaan, want ze krijgt uiteindelijk toch wel bijval van Harry dan wel Mitsy. Voor de rest heeft ze weinig van Shin te vrezen, want ook hij geeft stiekem wel erg veel om zijn kleine zusje. Daisy komt in de tweede seizoen in de serie.

School & vrienden

Shin zit op de Happy Bunny-school in de Zonnebloemklas van Juf Dori, waar hij diepe gevoelens voor koestert.

Juf DoriJuf Dori is wat Shin noemt een oude vrijster. Ze heeft weliswaar een knipperlichtrelatie met Ricky maar die slaat Shin volledig in de wind. Dori is een zachtaardig meisje dat het lesgeven redelijk in de vingers heeft maar een vriendschappelijke/gelijkwaardige relatie met de kinderen erop na houdt, waardoor ze nog wel eens overrompeld wil worden door Shin en de rest. Dit kan zowel op school als thuis gebeuren, aangezien Shin en zijn vriendjes er niet voor schromen een huisinvasie bij Dori uit te voeren om bijvoorbeeld een 'Spionage-clubje' op te richten.

Juf Uma Juf Uma is ook een juf van de Happy Bunny school. Juf Dori en Juf Uma hebben ook heel vaak ruzie en kunnen elkaar soms niet uitstaan. Ze zijn twee aartsrivalen in alle opzichten, of het nou gaat om leerlingen, kleding of een sportdag, de twee kunnen elkaars bloed wel drinken. Uma vindt zichzelf een mega-babe, alleen deelt driekwart van het andere geslacht die mening niet, iets wat Shin haar frequent en met veel plezier inwrijft. Uma pretendeert een echt 'glamour-leven' te leiden, alhoewel ze in een armoedig flatje woont en peperdure kleren koopt om ze te showen en na een paar dagen terug te brengen: je moet toch wat om je imago hoog te houden als je geen geld hebt. Ook probeert ze iedere man te versieren die ze tegenkomt, hoe armoedig of sukkelig deze ook is.

Meester Enzo Meester Enzo is een zeer verwarrend maar des te vermakelijker karakter. Meester Enzo draagt een duister geheim bij zich, maar wat dat nou precies is blijft onduidelijk. Het lijkt erop dat Meester Enzo ooit maffia-baas was en via een getuige-beschermingsprogramma directeur van een school is geworden en/of nog steeds Wanted is en dit als alibi gebruikt. Shin schept er groot genoegen in om hem 'Don En Zone' te noemen, wat de arme man in grote frustratie doet schieten aangezien dit klaarblijkelijk de naam is waar hij 'vroeger' onder bekend stond. Meester Enzo heeft ook voortdurend maffia-gerelateerde uitspraken in het verschiet en een nogal cynische kijk op alles wat om hem heen gebeurt, als hij in de problemen komt of iemand iets vermoedt, neemt hij de alias Lars uut Sweuden aan waarbij hij een overdreven Zweeds accent opzet.

Bo,Cosmo, Max en Nini zijn de vaste speelmaatjes van Shin die ook bij hem in de klas zitten. Bo Bo is tegen het krankzinnige en domme aan en vooral een trage kleuter die voortdurend met een enorme snottebel aan zijn neus rondloopt. Hij praat niet veel, en wanneer hij praat zijn het meestal domme uitspraken. Wat er in Bo's wereld omgaat zal altijd wel een mysterie blijven, alhoewel een continu testbeeld vrij dichtbij lijkt te komen. Soms kan hij echter ook heel slim uit de hoek komen.

Cosmo Cosmo is het genie van de klas, hij ambieert de jongste 'Captain of Industry' te worden en is te braaf voor woorden. Daardoor ligt hij eigenlijk voortdurend in de clinch met Shin die er een sport van heeft gemaakt Cosmo tot razernij en inzinkingen te brengen met namen als "Cosmonaut" én "Cosmannetje", imitaties en regelrechte pesterijen. Desondanks zijn de twee dikke vrienden wat onder andere blijkt uit het ontroerende liedje "Vrienden van de Zonnebloemklas" dat Shin voor 'zijn' Cosmo schrijft als deze op het punt staat naar een school voor hoogbegaafden te vertrekken, wat uiteindelijk niet doorgaat en uitmondt in een vreemde cynische conversatie:

(Shin) "Weet je? Van achteren lijk je sprekend op die sukkel die hier vroeger wel eens kwam..."
- (Cosmo) "Luister eens, cro-magnonkleuter, kun je als de donder je zooi uit m'n hokje halen?"
(Shin) "Mag je niet meer naar die kleuter-knieën-academie?"
[...]
- (Cosmo) "Jawel, maar ik miste jullie! Ik miste de zonnebloemklas, en iedereen die erbij hoort! Zelfs jou! Ben je nou blij!?"
(Shin) *Probeert Cosmo te zoenen* "Geef me een kussie!"

Max Max is het absolute watje van de groep, hij is overgevoelig, huilt vaak, is overal bang voor en heeft eigenlijk nooit een eigen mening. Weliswaar staat de rest van het groepje altijd voor hem klaar, vooral Shin weet op zijn eigen speciale manier de situatie voor Max altijd wel weer te redden.

Nini Nini is het evenbeeld van haar krankzinnige moeder, die vaak volledig doorslaat in een woede aanval. Nini is dominant en een grote bewonderaar van zichzelf. Ze probeert de jongens voortdurend bij te sturen en te leren haar te bewonderen, helaas met weinig succes.

De Gemaskerde Muchacho (& Co)

Shins favoriete actieheld is De Gemaskerde Muchacho, een wat excentriek figuur die allerhande 'tuig' bestrijdt op vaak enigszins verwarrende wijze. Shin mist geen enkele aflevering van De Gemaskerde op televisie en gaat door het vuur om dit voort te zetten. Tevens is hij in het bezit van tientallen Muchacho-strips die met regelmaat slachtoffer worden van Mitsy's opruimwoede.

Een goed voorbeeld van Shins Gemaskerde Muchacho-verslaving is onder andere het incident waarbij Mitsy - weliswaar op aandringen van Shin Chan - de TV kapotsloeg en Shin vervolgens volledig in een panische huilbui belandde al schreeuwende "Hij is dood! Je hebt 'm vermoord, moordenaar!" [...] "Niet doodgaan, verlaat me niet!". Uiteraard werd dit door Shin handig uitgebuit waarbij hij op geniepige wijze met valse ogen alle gemiste programma's opsomde: De Gemaskerde, Frivole Pistolen, Netwerk, enz. waardoor Mitsy uiteindelijk een droommaaltijd maakte als goedmakertje voor het TV-incident.

Ook is er het 'Stripboeken-incident' waarbij Mitsy besloot de stripboeken van De Gemaskerde in één keer bij het oud papier te zetten, nadat Shin ze voor de zoveelste keer had laten slingeren. Shin die uiteraard in totale paniek verzeilde, gooide zich met gevaar voor eigen leven op de 'Oud Papier-wagen' om vervolgens met Toby (de chauffeur) in discussie te raken over actiefiguren. Uiteindelijk besluit Toby om Shin én de stripboeken maar weer thuis af te leveren, het blijft echter de vraag of Shin er ook wat van geleerd heeft. Ook heeft Shin chocokoekjes die zijn favoriet zijn. Uiteraard mag hij deze bijna nooit van zijn moeder eten. Hij zoekt dan door het hele huis, bijvoorbeeld in de onderbroekenla van Mitsy.

Naast De Gemaskerde is ook Big-a-zoid een favoriet van Shin, de ruilplaatjes van deze maffe big duiken op de meest onverwachte én ongelukkige tijdstippen op. Zoals de keer dat Shin en Mitsy samen uit eten gaan op kosten van Harry's creditcard. Eenmaal bij het betalen aangekomen bleek dat Shin niet Harry's creditcard bij zich had maar slechts een plaatje van Aartsvijand Big-a-zoid. "Hé, hoe komt die nou hier?"

Originele namen

De volgende namen zijn die van de personages zoals in de originele, Japanse versie. Achternaam eerst, gevolgd door de voornaam.

  • Nohara, Shinnosuke (野原しんのすけ Nohara Shinnosuke) / Shin-Chan Nohara - Volledige benaming. De naam wordt afgekort tot Shin-Chan
  • Nohara, Misae (野原みさえ) / Mitsy Nohara
  • Nohara, Hiroshi (野原ひろし) / Harry Nohara
  • Nohara, Himawari (野原ひまわり) / Daisy Nohara - Haar Japanse naam betekent Zonnebloem.
  • Kazama, Tōru (風間トール) / Cosmo
  • Sakurada, Nene (桜田ネネ) / Nini Sakurada
  • Satō, Masao (佐藤マサオ) / Max
  • Bō (ボー) - Bo
  • Yoshinaga Midori (よしながみどり ) / Juf Dori
  • Shiro (シロ) / Lucky - Shin-Chans hond.

Stemmencast

Shin chan
クレヨンしんちゃん
Doelgroep Seinen
Genre Komedie
Manga
Mangaka Yoshito Usui
Uitgever Vlag van Japan Futabasha
Andere uitgevers Vlag van Verenigde Staten Vlag van Canada CMX Manga
Publicatie in Weekly Manga Action
Originele publicatie januari 1999 – 5 februari 2010
Delen 50 volumes
Tv-anime
Regie Yuji Muto
Studio Shin-Ei Animation
Netwerk Vlag van Japan TV Asahi
Andere netwerken Vlag van Nederland Jetix
Originele uitzending 14 april 1992
Afleveringen 815
Stemmencast Tekenfilmserie
Character Nederlandse versie Amerikaanse versie Japanse Versie Jaar
Shin Chan Nohara Melise de Winter Kath Soucie Akiko Yajima 1997 -
Mitsy Nohara Ingeborg Wieten Russi Taylor 1997 -
Harry Nohara Jan Elbertse Eric Loomis 1997 -
Juf Dori Marjolein Algera Anndi McAfee 1997 -
Juf Uma Hymke de Vries Grey DeLisle 1997 - 2004
Meester Enzo Bram Bart Patrick Fraley 1997 - 2003
Cosmo Lottie Hellingman (S1,2)/Angelique de Boer (S3+) Grey DeLisle 1997 - 2000
Nini Lucie de Lange Anndi McAfee 1998 -2002
Max Tony Neef Russi Taylor 1997 -
Bo ??? Eric Loomis 1999 - 2001

Trivia

  • Hoewel veel mensen denken dat 'Chan' een deel van Shin Chans naam is, is dit eigenlijk niet waar. 'Chan' is een in het Japans een achtervoegsel dat vaak achter de naam van kinderen gezet wordt. Tevens wordt de naam vaak korter gemaakt, omdat dit makkelijker is. Shinosuke (Shins volledige naam) wordt hierdoor verkort naar Shin, en vervolgens komt hierachter het achtervoegsel 'chan', resulterend in Shinchan, of Shin Chan.
  • Opvallend is dat de vroege seizoenen Shin Chan (Japanse makelij) wat gewelddadiger en grover zijn dan de latere seizoenen (co-productie met Canada).
  • Shin Chan maakte op 3 augustus 2007 een geanimeerde crossover met de Japanse life-action jeugdserie Kamen Rider Den-O, in een tv-special van televisiezender TV-Asahi. Het was een eerste voor beide series om zo'n soort crossover te doen.