Ploegentijdrit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Calorshear (overleg | bijdragen)
kl aanvulling
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:CSC team 2004 TDF.jpg|thumb|right|350px|[[Team CSC]] tijdens de ploegentijdrit van de [[Ronde van Frankrijk 2004]]]]
[[Bestand:CSC team 2004 TDF.jpg|thumb|[[Team CSC]] tijdens de ploegentijdrit van de [[Ronde van Frankrijk 2004]]]]
Een '''ploegentijdrit''' is een onderdeel van de [[wielersport]] waarbij renners per ploeg een vast parcours afleggen. Winnaar is de ploeg die het parcours als snelste aflegt. Ploegen hebben in principe dezelfde grootte en vaak hoeft niet de gehele ploeg maar alleen een (van tevoren vastgelegd) aantal renners samen over de streep te komen.
Een '''ploegentijdrit''' is een onderdeel van de [[wielersport]] waarbij renners per ploeg een vast parcours afleggen. Winnaar is de ploeg die het parcours als snelste aflegt. Ploegen hebben in principe dezelfde grootte en vaak hoeft niet de gehele ploeg maar alleen een (van tevoren vastgelegd) aantal renners samen over de streep te komen. Niet de tijd van de als eerste over de meet komende renner wordt gemeten, maar die van de laatste renner van de van tevoren vastgelegde aantal renners.


== Ploegentijdritten in etappewedstrijden ==
== Ploegentijdritten in etappewedstrijden ==

Versie van 20 jul 2012 20:27

Team CSC tijdens de ploegentijdrit van de Ronde van Frankrijk 2004

Een ploegentijdrit is een onderdeel van de wielersport waarbij renners per ploeg een vast parcours afleggen. Winnaar is de ploeg die het parcours als snelste aflegt. Ploegen hebben in principe dezelfde grootte en vaak hoeft niet de gehele ploeg maar alleen een (van tevoren vastgelegd) aantal renners samen over de streep te komen. Niet de tijd van de als eerste over de meet komende renner wordt gemeten, maar die van de laatste renner van de van tevoren vastgelegde aantal renners.

Ploegentijdritten in etappewedstrijden

In etappewedstrijden als de Ronde van Frankrijk is soms een ploegentijdrit opgenomen (in het verleden heel soms twee). Het is een discipline waar snel grotere verschillen kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld als een ploeg onderweg een renner 'verliest', of als deze al voor de ploegentijdrit de wedstrijd had verlaten. Om die reden nemen ploegen in hun team voor zo'n wedstrijd vaak enkele tijdritspecialisten op omdat deze vaak ook veel werk kunnen verzetten in een ploegentijdrit.

Renners die niet samen met de rest van de ploeg over de finish komen, krijgen in principe niet dezelfde tijd als de rest van de ploeg, maar hun individuele tijd. Het is ook mogelijk om buiten tijd binnen te komen en zo van verdere deelname aan de wedstrijd gediskwalificeerd de worden. Een hele ploeg kan echter nooit buiten tijd komen, meestal is er een maximumtijd ingesteld die ploegen kunnen verliezen.

De Raleigh- en later Panasonicploegen van ploegleider Peter Post waren in de jaren '70 en '80 uitgesproken specialisten in de discipline. Van hen is het onderscheid in "enkele" en "dubbele waaiers" afkomstig. In het eerste geval rijden de coureurs in een lange rij en is er slechts een kopman; in het tweede geval rijdt men in twee rijen en zijn er twee koplieden, waardoor de renners vaker op kop rijden.

Eendaagse ploegentijdritten

Jarenlang maakte een ploegentijdrit over honderd kilometer onderdeel uit van de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voor amateurs. Renners startten in ploegen van vier en de aankomsttijd van de derde finishende renner telde als eindtijd. Vooral landen uit Oost-Europa waren specialisten in deze discipline. Sinds 1996 is ze echter vervangen door de individuele tijdrit.

In 1988 werd voor het eerst de Grand Prix de la Libération verreden die een jaar later zelfs deel uitmaakte van de wereldbeker. Na vier edities werd deze wedstrijd weer van de kalender geschrapt. In 2005 voegde de UCI een ploegentijdrit toe aan het schema van de ProTour. Deze werd ieder jaar verreden in de omgeving van het Brabantse Eindhoven, maar werd begin 2008 van de wielerkalender geschrapt, omdat de gemeente Eindhoven niet langer voor de kosten wilde opdraaien. Zie voor meer informatie het artikel UCI ProTour Ploegentijdrit.

Bij de Wereldkampioenschappen wielrennen 2012 zal een ploegentijdrit worden verreden voor sponsorploegen. Waarschijnlijk zal ook bij volgende wereldkampioenschappen een ploegentijdrit plaats vinden.

Zie ook