Emissiehandel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  9 jaar geleden
Internationaler perspectief
(Internationaler perspectief)
[[Bestand:Braunkohlekraftwerk.jpg|thumb|300px|Elektriciteitscentrales van minimaal 20 megawatt (MWth) kunnen handelen in emissierechten van CO<sub>2</sub> en NO<sub>x</sub>.]]
'''Emissiehandel''' is de handel in emissierechten. Emissierechten geven landen of bedrijven het recht om bepaalde [[broeikasgas]]sen of andere schadelijke gassen uit te stoten. Het gaat daarbij om de uitstoot van bijvoorbeeld [[kooldioxide]] (CO<sub>2</sub>), [[methaan]] (CH<sub>4</sub>), [[Distikstofmonoxide|lachgas]] (N<sub>2</sub>O), [[chloorfluorkoolstofverbinding]]en (hfk's) en bijvoorbeeld [[stikstofoxide]]n (NO<sub>x</sub>). Indien het aantal rechten beperkt is, wordt het voor bedrijven duur om emissies uit te stoten, hetgeen zou moeten leiden tot vergroening van het productieproces en investeringen in hernieuwbare energie.
Meer officieel is emissiehandel de handel in emissieruimte. De emissieruimte geeft aan hoeveel een land of bedrijf van een bepaald gas mag uitstoten (emitteren). De '''[[Nederlandse Emissieautoriteit]] (NEa)''' registreert en controleert de emissiehandel van NO<sub>x</sub>- en CO<sub>2</sub>-rechten voor bedrijven in Nederland.
 
In [[Nederland]] registreert en controleert de [[Nederlandse Emissieautoriteit]] (NEa) de emissiehandel van NO<sub>x</sub>- en CO<sub>2</sub>-rechten voor bedrijven.
==Redenen voor emissiehandel==
 
==Emissiehandel door Nederland==
 
Deze emissiehandel vloeit voort uit het [[Kyoto-protocol]]. Nederland heeft zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6% te verminderen ten opzichte van 1990.
87.908

bewerkingen

Navigatiemenu