Loterij: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Maiella (overleg | bijdragen)
+cat
Regel 24: Regel 24:
*[[EuroMillions]]
*[[EuroMillions]]
*[[Vermogenstoets]] - over mogelijke gevolgen van het winnen van een grote prijs
*[[Vermogenstoets]] - over mogelijke gevolgen van het winnen van een grote prijs



[[Categorie:Kansspel]]
[[Categorie:Kansspel]]
[[Categorie:Loterij| Loterij]]


[[ar:يانصيب]]
[[ar:يانصيب]]

Versie van 13 okt 2012 20:23

De boekhandel en het loterijkantoor van Jan de Groot in de Kalverstraat in Amsterdam, Isaac Ouwater (1779)

Een loterij is een kansspel, waarbij de deelnemers loten kopen van een bepaalde waarde. Aan elk lot is een cijfer en/of lettercombinatie verbonden. De opbrengst van de lotenverkoop wordt voor een deel gebruikt voor het uitkeren van prijzen. Deze prijzen worden door middel van een toevalsgenerator onder het toezicht van een notaris verdeeld onder de deelnemers.

Loterijsoorten

Staatsloterij

De Staatsloterij is de oudste loterij van Nederland en vierde in 2011 zijn 285ste bestaan. Elke maand is er op de 10e een trekking en zijn er jaarlijks vier speciale trekkingen: De Koninginnedagtrekking, Oranjetrekking, Gelukstrekking en Oudejaarstrekking. De Staatsloterij staat bekend om zijn hoge uitkeringspercentage en de prijzen die belastingvrij worden uitgekeerd.

Lotto

De Lotto is een loterijvorm, waarbij de deelnemers zelf het lotnummer mogen bepalen. Hier staat tegenover dat de prijs verdeeld moet worden als meerdere deelnemers het winnende nummer hebben gekozen.

Goededoelenloterijen

Sommige loterijen keren een deel van de lotopbrengsten uit aan goede doelen. Nederlandse voorbeelden hiervan zijn de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij, de Sponsor Loterij, maar ook de Lotto.

Loterijen georganiseerd door de overheid

In sommige landen worden loterijen door de overheid georganiseerd. In Nederland zijn de Staatsloterij en De Lotto daar voorbeelden van en in België de Nationale Loterij. In Frankrijk heeft La Française des Jeux het volledige monopolie over kansspelen.

Jackpot

Veel loterijen hebben een jackpot. Deze jackpot wordt niet verdeeld onder de deelnemers, maar onder alle mogelijke cijfer- en/of lettercombinaties. Als het nummer van de jackpot met geen enkel lotnummer van de deelnemers overeenkomt, dan wordt de jackpot niet uitgekeerd en wordt het bedrag voor de volgende termijn hoger.

Zie ook