Hôtel de Salm: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
sp, opmaak
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 7 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1229917
Regel 27: Regel 27:
{{DEFAULTSORT:Hotel De Salm}}
{{DEFAULTSORT:Hotel De Salm}}
[[Categorie:Paleis in Parijs]]
[[Categorie:Paleis in Parijs]]

[[af:Palais de la Legion d’Honneur]]
[[cs:Hôtel de Salm]]
[[de:Hôtel de Salm]]
[[en:Palais de la Légion d'Honneur]]
[[fr:Palais de la Légion d'honneur]]
[[pt:Hôtel de Salm]]
[[ru:Дворец Почётного легиона]]

Versie van 15 mrt 2013 18:25

Schilderij van de bouw in het Musée Carnavalet.
Cour d'honneur of erehof van het hôtel de Salm

Het Hôtel de Salm is gebouwd als het stadspaleis van de Duitse Prins Frederik III van Salm-Kyrburg (1746-1794) en zijn echtgenote Françoise van Hohenzollern-Sigmaringen in Parijs.

Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen door de architecten Pierre Rousseau en Jacques-Denis Antoine en het ontwerp heeft grote invloed gehad, onder andere op het Witte Huis in Washington. Het ligt in het 7e arrondissement van Parijs aan de Seine en de quai Anatole-France.

De prins werd op 26 juli 1794 een slachtoffer van de Franse Revolutie, Het nog niet afgebouwde hotel werd een revolutionaire club, de Club de Salm die door Mme de Staël werd gefrequenteerd. Tijdens de pornocratie van het Directoire werden er intekenbals gegeven maar de politie sloot het ooit zo voorname adres wegens prostitutie.

Napoleon Bonaparte gaf het paleisje terug aan de familie Salm. In 1804 kocht de Franse staat het gebouw aan om het pas ingestelde Légion d'honneur te kunnen vestigen.

Tijdens het neerslaan van de Parijse Commune in 1871 werd ook dit paleis door de "pétroleuses", politiek gemotiveerde brandstichtsters verwoest. Na een collecte onder de dragers van het Legioen van Eer en de Médaille Militaire kon het worden herbouwd. Het interieur is nu een gaaf voorbeeld van de officiële stijl van de IIIe Republiek.

Ooit lag het Hôtel de Salm aan de Seine maar de later aangelegde quai Anatole-France heeft de plaats van de terrassen en de tuin ingenomen.

Het palais de la Légion d'honneur is een veelbewonderd en vaak geïmiteerd bouwwerk. Kopieën zijn:

Externe link