Douanerechten: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
43 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
red.
k (Wijzigingen door 213.125.97.122 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door RomaineBot)
k (red.)
 
== Inning van de douanerechten ==
De inning van de douanerechten is voorbehouden aan de [[douane]]. (In bepaalde gevallen zijn ook de productschappen belast met de inning van de douanerechten. De douanerechten zijn direct opvraagbaar bij de invoer. Ook particulieren die producten invoeren, moeten aangifte doen en meteen de eventuele douanerechten betalen. De douane maakt geen verschilonderscheid tussen particulieren en bedrijven, de douanerechten zijn voor beide groepen hetzelfde. Zoals reeds gezegd heft de douane de douanerechten over de waarde van de goederen. Dit kan nog wel eens leiden tot misverstanden. Soms zegt een bedrijf dat het in te voeren product geen waarde heeft., Bijvoorbeeldbijvoorbeeld als men een monster invoert. Het is echter aan de douane om te bepalen of een goed waarde heeft of niet. Zo kan ook een monster wel degelijk waarde hebben. Alleen monsters die ongeschikt zijn voor verkoop, worden door de douane aangemerkt als monster zonder waarde. Eenmaal betaalde invoerrechten kunnen niet worden teruggevraagd. De douane draagt die af aan het [[ministerie van Financiën]], dat zorg draagt voor de afdracht van de rechten aan de [[EU]]. De douanerechten worden alleen geheven aan buitengrenzen van de EU. Tussen de verschillende EU-lidstaten worden geen invoerrechten geheven en geldt een vrij verkeer van goederen. Om die reden zijn ook de douanecontroles aan de EU-binnengrenzen opgeheven.
 
Eenmaal betaalde invoerrechten kunnen niet worden teruggevraagd. De douane draagt die af aan het [[ministerie van Financiën]], dat zorg draagt voor de afdracht van de rechten aan de [[EU]].
 
De douanerechten worden alleen geheven aan buitengrenzen van de EU. Tussen de verschillende EU-lidstaten worden geen invoerrechten geheven en geldt een vrij verkeer van goederen. Om die reden zijn ook de douanecontroles aan de EU-binnengrenzen opgeheven.
 
== Bindende tariefinlichting ==
Sinds 1 januari 1991 geeft de douane schriftelijke inlichtingen over de goederencode. Dit wordt een BTI genoemd, een Bindende Tariefinlichting. De douane moet een BTI binnen drie maanden afgeven. De geldingsduur ervan is zes jaar. De BTI verliest zijnhaar geldigheid als de aanvrager onjuiste informatie over het product heeft verstrekt. De geldigheid kan ook nietig worden als de nomenclatuur voor de goederencodes wijzigtverandert en/of als de commissie van de EU de goederen anders indeelt.
 
== Tariefmaatregelen ==
*Landen rondom de Middellandse Zee (bijvoorbeeld Mashrek en Magreb, Israël)
*Zuid-Afrika en Mexico
De handelsovereenkomst met de EVA-landen kent een beperking. De wederzijdse preferentie geldt alleen voor industriële producten. Bij de landbouwgoederen geldt dedeze preferentie niet.
 
== APS ==
Vaak wordt de vraag gesteld of er subsidies zijn op de import van producten uit ontwikkelingslanden. Echte subsidies zijn er niet., Welwel wordt indirect een soort 'subsidie' gegeven via het systeem van de algemene tariefpreferenties. Ieder jaar opent de EU algemene tariefpreferenties voor met name de industriële eindproducten en halffabricaten uit ontwikkelingslanden. Er worden dan geen of verlaagde invoerrechten geheven. In vaktaal wordt het systeem [[Algemeen Preferentieel Systeem]] (APS) genoemd.
Het APS heeft een vrijblijvend karakter, wat wel blijkt uit de invulling in de praktijk. De goederen uit de ontwikkelingslanden[[ontwikkelingsland]]en kunnen weliswaar tegen een verlaagd tarief worden ingevoerd, maar er zijn uitzonderingen. Goederen uit [[ontwikkelingslanden]] die ook in de EU vervaardigd worden en schade kunnen oplopen als gevolg van de verlaagde invoerrechten, worden getroffen door beperkende maatregelen. Het APS is een eenzijdig systeem. Goederen afkomstig uit de EU genieten over het algemeen geen preferentie bij de invoer in de ontwikkelingslanden.
 
Het APS is een eenzijdig systeem. Goederen afkomstig uit de EU genieten over het algemeen geen preferentie bij de invoer in de ontwikkelingslanden.
 
== Tariefcontingenten ==
 
== Gevolgen van douanerechten ==
Er zijn drie effecten die optreden wanneer douanerechten ingevoerd worden: het consumptie-effect, protectie-effect, en het fiscaal effect. De prijs van buitenlandse goederen zal stijgen, waardoor ook de marktprijs stijgt, en de verhandelde hoeveelheid daalt. Het consumptie-effect houdt dus in dat de geconsumeerde hoeveelheid zal dalen. Bovendien zullen invoerrechten ervoor zorgen dat de binnenlandse producent beschermd wordt: ten opzichte van vrijhandel zal de binnenlandse producent méér kunnen verhandelen tegen een hogere prijs. Het laatste is het fiscaal effect. Dit is vrij evident: een overheid zal inkomsten verwerven dankzij de invoerrechten.
 
[[Categorie:Douane]]

Navigatiemenu