Zitbank: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
162 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Versie 45228187 van Nickdeweerd2 (overleg) ongedaan gemaakt.)
 
== Betekenis ==
De betekenis van hetHet woord ''bank'' verschiltheeft tussenin Vlaanderen en Nederland niet helemaal dezelfde betekenis:
*In Vlaanderen is een bank bijna altijd een hard en ongestoffeerd zitmeubel datvoor meestalbinnen buitenshuis(bv. gebruikteen wordtkerkbank) of buiten (bv. een tuinbank). Een zacht, gestoffeerd zitmeubel voor binnenshuisbinnen wordt er aangeduid met ''zetel'' of ''canapé''. Toch kan in bepaalde gevallen door invloed van Nederland een bank ook een zacht, gestoffeerd zitmeubel zijn (bv. achterbank).
*In Nederland kan een bank zowel hard als zacht zijn.
 
Een ''sofa'' is een gestoffeerd zitmeubel. Dit woord is minder gebruikelijk en komt vooral voor in vertalingen uit het [[Engels]]. In Vlaanderen heeft de term sofa een licht hautaine bijklank, hoewel het woord relatief vaak in omgangstaal wordt gebruikt.
 
Een combinatie van bijeenbehorendebij elkaar behorende banken en fauteuils heet [[bankstel]]. Historische banken die ook als kist werden gebruikt, waren in Vlaanderen de [[zittekist]] en de [[cassapanca]]. Ook [[vensterbank]]en waren oorspronkelijk bedoeld om te zitten. Andersoortige banken zijn bijvoorbeeld de [[ligbank]], canapé of [[settee]]. Een bank die ook als bed kan worden gebruikt is een [[slaapbank]].
 
== Openbare ruimte ==
Openbare zitplaatsen als [[straatmeubilair|meubilair]] in straten en parken zijn bijna altijd banken.
 
Een bank kan ook gebruikt worden om op te liggen. Dat is niet altijd gewenst, en daarom worden op sommige openbare plaatsen, bijvoorbeeld [[Vliegveld|luchthavens]], geen banken maar geschakelde eenpersoons zitplaatsen gebruikt. Banken in de openbare ruimte vormen soms een monument of gedenkteken,. eenEen voorbeeld hiervan is de [[Posbank]] op een heuvel bij [[Rheden (plaats)|Rheden]] in Nederland.
 
Ook zitbanksculpturen, een combinatie van een door een beeldend kunstenaar ontworpen sculptuur met een zitbank, zijn regelmatig te zien. Voorbeelden van dergelijke kunstbanken staan onder andere in [[Cremona (stad)|Cremona]] ("Stradivarius") in Italië, in [[Leuven]] ("Kotmadam") en [[Oostende]] ("Vissersvrouwen") in België en bij het station van de Nederlandse gemeente [[Duiven (gemeente)|Duiven]] ("Mama ik zie een leeuw").
226

bewerkingen

Navigatiemenu