Eline Tolstoy: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
k CV aangevuld. Geboortejaar verbeterd.
Regel 1: Regel 1:
'''Eline Tolstoy''' (° ca. [[1968]]) is een [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] [[sterrenkundige]].
'''Eline Tolstoy''' (° [[1965]]) is een Nederlandse [[sterrenkundige]].


==Levensloop==
==Levensloop==
Tolstoy [[wetenschappelijke promotie|promoveerde]] in 1995 aan de [[Rijksuniversiteit Groningen]], onder begeleiding van A. Saha, P.C. van der Kruit en H. Butcher. Hierna werkte ze onder andere bij het STScI, het ST-ECF, [[Europese Ruimtevaartorganisatie|ESA]] en [[Europese Zuidelijke Sterrenwacht|ESO]]. In 2006 was ze hoorcollegedocent van het jaar van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen in Groningen.
Tolstoy groeide op in Schotland, studeerde in Leiden en [[wetenschappelijke promotie|promoveerde]] in 1995 aan de [[Rijksuniversiteit Groningen]], onder begeleiding van A. Saha, P.C. van der Kruit en H. Butcher. Hierna werkte ze onder andere bij het STScI, het ST-ECF, [[Europese Ruimtevaartorganisatie|ESA]] en [[Europese Zuidelijke Sterrenwacht|ESO]]. Sinds 2001 werkt ze aan de [[Rijksuniversiteit Groningen]].


In 2007 won Tolstoy de [[Pastoor Schmeitsprijs]], gelijktijdig met [[Simon Portegies Zwart]].<ref>[http://www.rug.nl/research/kapteyn/voorzieningen/pastoorschmeitsprijs Pastoor Schmeitsprijs] Rijksuniversiteit Groningen</ref>
In 2006 was ze hoorcollegedocent van het jaar van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen in Groningen. In 2007 ontving ze een Vici-subsidie van de [[Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek]]. In datzelfde jaar won Tolstoy de [[Pastoor Schmeitsprijs]], gelijktijdig met [[Simon Portegies Zwart]].<ref>[http://www.rug.nl/research/kapteyn/voorzieningen/pastoorschmeitsprijs Pastoor Schmeitsprijs] Rijksuniversiteit Groningen</ref>


Ze is sinds 2011 [[hoogleraar]] aan het [[Kapteyn Instituut]] van de [[Rijksuniversiteit Groningen]]. Ze onderzoekt de [[Ster (hemellichaam)|sterpopulaties]] van [[Dwergsterrenstelsel|(dwerg)sterrenstelsels]] in de [[Lokale Groep]] om zo de vorming en (chemische) evolutie van [[sterrenstelsels]] te leren begrijpen.
Ze is sinds 2011 [[hoogleraar]] aan het [[Kapteyn Instituut]] van de [[Rijksuniversiteit Groningen]]. Ze onderzoekt de [[Ster (hemellichaam)|sterpopulaties]] van [[Dwergsterrenstelsel|(dwerg)sterrenstelsels]] in de [[Lokale Groep]] om zo de vorming en (chemische) evolutie van [[sterrenstelsels]] te leren begrijpen. Tolstoy is de Nederlandse projectleider van het [[MICADO]]-instrument dat bij de [[Extreem grote telescoop]] komt.


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 29 mei 2017 13:13

Eline Tolstoy1965) is een Nederlandse sterrenkundige.

Levensloop

Tolstoy groeide op in Schotland, studeerde in Leiden en promoveerde in 1995 aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder begeleiding van A. Saha, P.C. van der Kruit en H. Butcher. Hierna werkte ze onder andere bij het STScI, het ST-ECF, ESA en ESO. Sinds 2001 werkt ze aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2006 was ze hoorcollegedocent van het jaar van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen in Groningen. In 2007 ontving ze een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. In datzelfde jaar won Tolstoy de Pastoor Schmeitsprijs, gelijktijdig met Simon Portegies Zwart.[1]

Ze is sinds 2011 hoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt de sterpopulaties van (dwerg)sterrenstelsels in de Lokale Groep om zo de vorming en (chemische) evolutie van sterrenstelsels te leren begrijpen. Tolstoy is de Nederlandse projectleider van het MICADO-instrument dat bij de Extreem grote telescoop komt.

Externe link