Bergensesteenweg: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 39: Regel 39:


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
De aanleg van de Bergensesteenweg gebeurde tijdens de [[Spaanse Successieoorlog]] onder [[Filips V van Spanje]] (1704-1710). Een paar honderd meter naast de oude weg tussen Brussel en Bergen, waarvan sommige stukken tot acht maanden per jaar onberijdbaar waren wegens modder, liet de koning een geplaveide weg aanleggen. Hij was ongeveer 6 meter breed en had langs weerskanten 'voetpaden' van 8,5 meter. Vervolgens was telkens over een 132 meter brede zone alle hout gekapt.
De aanleg van de Bergensesteenweg gebeurde tijdens de [[Spaanse Successieoorlog]] onder [[Filips V van Spanje]] (1704-1710). Een paar honderd meter naast de oude weg tussen Brussel en Bergen, waarvan sommige stukken tot acht maanden per jaar onberijdbaar waren wegens modder, liet de koning per ordonnantie een geplaveide weg aanleggen. Hij was ongeveer 6 meter breed en had langs weerskanten 'voetpaden' van 8,5 meter. Vervolgens was telkens over een 132 meter brede zone alle hout gekapt.


In 1840 kende het verkeer langs de Bergensesteenweg een terugval door de ingebruikname van de [[Spoorlijn 96|spoorweg Brussel-Bergen]].
In 1840 kende het verkeer langs de Bergensesteenweg een terugval door de ingebruikname van de [[Spoorlijn 96|spoorweg Brussel-Bergen]].

Versie van 20 nov 2017 22:23

Bergensesteenweg
De Bergensesteenweg doorsnijdt Sint-Pieters-Leeuw
Geografische informatie
Locatie       Anderlecht
Sint-Pieters-Leeuw
Algemene informatie
Aangelegd in 1704-10

De Bergensesteenweg (Frans: chaussée de Mons) is een Brusselse invalsweg die begint aan de Anderlechtsepoort en in zuidwestelijke richting loopt tot Halle in Vlaams-Brabant. De weg is deel van de N6 (Brussel-Halle-Bergen) en loopt parallel met het Kanaal Brussel-Charleroi en de Zenne.

Beschrijving

De steenweg begint aan de Kleine Ring in het verlengde van de Anderlechtsesteenweg. Hij loopt door Kuregem tot het viaduct van spoorlijn 28 en de brug over het Kanaal Brussel-Charleroi, waar de centrumwijk van Anderlecht begint. Af en toe verbreedt de Bergense Steenweg - zoals hij in Anderlecht wordt gespeld - zich tot een tochtig plein: Albert I-square, Emile Vanderveldeplein, Bizetplein. Hier ligt station Bizet van metrolijn 5, verderop langs de steenweg gevolgd door Het Rad en COOVI.

Voorbij de brug over de Grote Ring ligt nog een stuk Anderlecht, met de Belgische hoofdzetel van Coca-Cola en een IKEA-vestiging. Dan komt de Bergensesteenweg het Vlaams Gewest binnen in de wijk Negenmanneke op grondgebied Sint-Pieters-Leeuw. In Halle gaat de Bergensesteenweg over in de Brusselsesteenweg, om na de ring (Auguste De Maeghtlaan) terug de eerste benaming aan te nemen.

Geschiedenis

De aanleg van de Bergensesteenweg gebeurde tijdens de Spaanse Successieoorlog onder Filips V van Spanje (1704-1710). Een paar honderd meter naast de oude weg tussen Brussel en Bergen, waarvan sommige stukken tot acht maanden per jaar onberijdbaar waren wegens modder, liet de koning per ordonnantie een geplaveide weg aanleggen. Hij was ongeveer 6 meter breed en had langs weerskanten 'voetpaden' van 8,5 meter. Vervolgens was telkens over een 132 meter brede zone alle hout gekapt.

In 1840 kende het verkeer langs de Bergensesteenweg een terugval door de ingebruikname van de spoorweg Brussel-Bergen.

Externe links

Literatuur

  • Langs wegen van steen: Bergensesteenweg, Brussel Deze Week, 1 september 2008
  • Gérard Bavay, "La création de la chaussée de Mons à Bruxelles. De Braine-le-Comte à Soignies", in: Annales du Cercle archéologique du Canton de Soignies, 1983, vol. XXX, p. 157-189
Zie de categorie Chaussée de Mons/Bergensesteenweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.