Orthodox jodendom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3.391 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Wijzigingen door 213.118.1.213 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Magere Hein
(Tekst vervangen door "ze doen het voor de dikke lullen")
Labels: Misbruikfilter: Schuttingtaal Vervangen Misbruikfilter: Leeghalen
k (Wijzigingen door 213.118.1.213 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Magere Hein)
Label: Terugdraaiing
Het '''orthodox jodendom''' is een hoofdrichting binnen het [[jodendom]] die gekenmerkt wordt door de aanhankelijkheid aan het joodse heilige boek [[Thora]] (Groene Boekje; in het jodendom 'Tora' of 'Torah') zoals deze in de [[Talmoed]] wordt geïnterpreteerd. Er zijn er die de titel "Traditioneel" aangenamer vinden.
ze doen het voor de dikke lullen
 
Er wordt in deze stroming aangedrongen op strikte naleving van de joodse wet ([[halacha]]) in al zijn facetten. Een paar generaties geleden was het [[Orthodoxie|orthodox]] jodendom de dominante vorm van het jodendom, maar tegenwoordig behoort minder dan één vijfde van de joden tot orthodoxe joodse congregaties. Het aandeel orthodoxen onder de joden neemt toe doordat het percentage interhuwelijken, waarbij joden met niet-joden trouwen en hun kinderen niet joods zijn of opgroeien, onder orthodoxe joden vele malen lager is dan onder niet-orthodoxen.
 
==Karakteristieken==
Het orthodox jodendom wordt gekenmerkt door de absolute acceptatie van de Thora als ultieme waarheid. Een kenmerk dat het orthodox jodendom van andere geloven en tevens van de liberale stromingen van het jodendom onderscheidt is het feit dat het orthodoxe jodendom een grote geschreven traditie heeft. Er zijn duizenden boeken die het geloof bepalen.
{{Zie ook|Zie ook [[Rabbijnse literatuur]]}}
 
De orthodox-joodse wereld is geen eenheid maar bestaat uit vele tientallen bewegingen, die ieder een eigen wereld kennen en soms in fel conflict met elkaar raken. Er wordt vaak gesproken over 'rechtervleugel' om de [[charedisch jodendom|charedische]] ofwel ultraorthodoxe wereld aan te duiden, en over 'linkervleugel' om het modern-orthodox jodendom aan te duiden. Ook binnen het charedisch en modern-orthodox jodendom kan deze terminologie gebruikt worden: zo zijn 'linkervleugel charedim' heel anders dan 'rechtervleugel modern-orthodoxen'.
 
==Terminologie==
De term orthodox is afgeleid van het Griekse ''orthos'' ("rechtstreeks", "correct") en ''doxa'' ("mening", "leer"). Omdat hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het orthodoxe jodendom de correcte leer van het jodendom is, prefereren sommigen liberale joden het gebruik van de term "Torah-jodendom" ter benoeming van de richting. Sommige orthodoxe joden vermijden het gebruik van de naam orthodox jodendom juist, omdat zij van mening zijn dat dit de correcte leer is en er daarom maar één jodendom kan of mag bestaan.
 
== Stromingen ==
Het orthodoxe jodendom kan worden onderverdeeld in een aantal substromingen, waaronder de modern-orthodoxe en een ultraorthodoxe ofwel chareidische richting. Die laatste richting kan weer worden onderverdeeld in mitnagdiem en chassidiem. Binnen beide stromingen, met name de chassidische, bestaan wederom tientallen stromingen, met ledenaantallen die wisselen van enkele tientallen tot ruim honderdduizend.
 
* [[Modern-orthodox jodendom]]
**[[Religieus zionisme]]
* [[Charedisch jodendom|Charedisch (ultraorthodox) jodendom]]
**[[Mitnagdiem]] (Litouws jodendom)
**[[Chassidisch jodendom]]
**[[Sefardisch orthodox jodendom]]
 
== Geloofsprincipes ==
De geloofsprincipes van het orthodoxe jodendom zijn gecodificeerd in de door de gehele orthodox-joodse wereld geaccepteerde [[joodse geloofsprincipes|dertien geloofsprincipes]] van de [[Maimonides|Rambam]].
 
== Zie ook ==
* [[Jodendom in Nederland]]
 
{{Commonscat|Orthodox Judaism}}
{{Navigatie richtingen jodendom}}
{{Navigatie orthodox jodendom}}
 
[[Categorie:Orthodox jodendom| ]]
529.889

bewerkingen

Navigatiemenu