Difference between revisions of "Relationeel model"

Jump to navigation Jump to search
m
→‎top: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB)
m (→‎top: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
 
Het doel van het relationele model is het voorzien in een [[declaratieve taal|declaratieve]] methode voor het specificeren van data en [[query|query's]]: gebruikers geven direct aan welke [[informatie]] de database bevat en welke informatie zij eruit willen halen of erin willen stoppen, terwijl de [[databasemanagementsysteem]]-software zorgdraagt voor het beschrijven van de [[datastructuur|datastructuren]] voor het opslaan van [[gegevens|data]] en de ophaalprocedures voor het beantwoorden van de query's.
 
De meeste implementaties van het relationele model maken gebruik van de [[SQL]]-[[datadefinitie]] en [[query]]taal. Een ''tabel'' in een SQL-[[databaseschema]] correspondeert met een predikaatvariabele; de inhoud van een tabel naar een relatie; sleutelrestricties, andere restricties en SQL-query's corresponderen met predicaten. Geïmplementeerde SQL-databases, zoals [[DB2]], wijken echter in vele details af van het relationele model. Codd zette zich sterk af tegen dergelijke afwijkingen die de oorspronkelijke principes compromitteren <ref>{{aut|E.F. Codd}}, ''The Relational Model for Database Management'', Addison-Wesley Publishing Company, 1990, ISBN 0-201-14192-2 </ref>
 
Relationele [[database]]s zijn niet de enige manier om data op te slaan, maar zij vormen heden ten dage wel de de facto standaard in de industrie. Producten als [[Oracle (software)|Oracle]] en [[IBM DB2|DB2]] hebben de relationele datamodelleringstheorie sinds het einde van de jaren 80 algemeen ingang doen vinden bij bedrijven en instellingen. Daarnaast hebben desktopproducten als [[DBase]], [[Microsoft Access]] en [[MySQL]] relationele databases vanaf het begin van de jaren negentig toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Navigation menu