Seeligkazerne: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Encycloon (overleg | bijdragen)
red.
Regel 28: Regel 28:
| lon_dir = E
| lon_dir = E
}}
}}
De '''Seeligkazerne''' in de binnenstad van [[Breda]] is een voormalige [[kazerne]], gelegen aan de Fellenoordstraat 93. Het is vernoemd naar H.G. Seelig (1785-1864), [[Luitenant-generaal]] der [[Artillerie]]. Sinds 2019 is het terrein onderdeel van [[Regionaal opleidingencentrum|ROC]] De Rooi Pannen.
De '''Seeligkazerne''' in de binnenstad van [[Breda]] is een voormalige [[kazerne]], gelegen aan de Fellenoordstraat 93. Het is vernoemd naar H.G. Seelig (1785-1864), [[Luitenant-generaal]] der [[Artillerie]]. Sinds 2019 is het terrein onderdeel van [[Regionaal opleidingencentrum|ROC]] De Rooi Pannen.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
In 1682 neemt het leger de Gasthuisvelden in gebruik als [[Exerceren|excercitieterrein]]. Op het terrein was al een gebouw in gebruik, wat later Het Klein Arsenaal genoemd zou worden. Een [[arsenaal (gebouw)|arsenaal]] is een opslagplaats voor wapens. Het gebouw stamt uit 1640, en werd vernieuwd in 1836. <ref>[https://erfgoed.breda.nl/erfgoed/archief/het-klein-arsenaal/ Het Klein Arsenaal] erfgoed.breda</ref> Een tweede arsenaal werd op het terrein gebouwd en kreeg de naam Het Groot Arsenaal. Deze stamt uit 1771 en werd ontworpen door de Franse architect J.C.W. Herlin. Verdere uitbreidingen dateren van 1890 en 1928. Het Groot Arsenaal is het oudste nog bestaande gebouw van de kazerne, en is geklasseerd als rijksmonument. Vanaf 1836 was het kazernecomplex in gebruik door het legeronderdeel van de [[artillerie]]. Als laatste tot 2016 was hier de [[Nederlandse Defensie Academie]] in gevestigd<ref>[https://erfgoed.breda.nl/nieuws/seeligkazerne-gekocht-door-de-rooi-pannen/ Seeligkazerne gekocht door de Rooi Pannen] erfgoed.breda.nl</ref>. Daarmee nam defensie nam ook afscheid van het terrein. Naast het hoofdgebouw bleven Het Groot Arsenaal en Het Klein Arsenaal behouden. Deze werden gerestaureerd, en in oorspronkelijke staat teruggebracht <ref>[https://www.stedenbouw.nl/artikel/transformatie-seeligkazerne-breda/ Transformatie Seeligkazerne Breda]stedenbouw.nl</ref>. De naoorlogse bouwwerken op het militaire terrein zijn gesloopt.
In 1682 neemt het leger de Gasthuisvelden in gebruik als [[Exerceren|excercitieterrein]]. Op het terrein was al een gebouw in gebruik, dat later Het Klein [[Arsenaal (gebouw)|Arsenaal]] genoemd zou worden. Het gebouw stamt uit 1640, en werd vernieuwd in 1836.<ref>[https://erfgoed.breda.nl/erfgoed/archief/het-klein-arsenaal/ Het Klein Arsenaal], erfgoed.breda.nl</ref> Een tweede arsenaal werd op het terrein gebouwd en kreeg de naam Het Groot Arsenaal. Deze stamt uit 1771 en werd ontworpen door de Franse architect J.C.W. Herlin. Verdere uitbreidingen dateren van 1890 en 1928. Het Groot Arsenaal is het oudste nog bestaande gebouw van de kazerne en is geklasseerd als rijksmonument. Vanaf 1836 was het kazernecomplex in gebruik door het legeronderdeel van de [[artillerie]]. Als laatste tot 2016 was hier de [[Nederlandse Defensie Academie]] in gevestigd.<ref>[https://erfgoed.breda.nl/nieuws/seeligkazerne-gekocht-door-de-rooi-pannen/ Seeligkazerne gekocht door de Rooi Pannen] erfgoed.breda.nl</ref> Daarmee nam defensie ook afscheid van het terrein. Naast het hoofdgebouw bleven Het Groot Arsenaal en Het Klein Arsenaal behouden. Deze werden gerestaureerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht.<ref>[https://www.stedenbouw.nl/artikel/transformatie-seeligkazerne-breda/ Transformatie Seeligkazerne Breda]stedenbouw.nl</ref> De naoorlogse bouwwerken op het militaire terrein zijn gesloopt.


==Huidig==
==Huidig==

Versie van 19 mei 2019 20:28

Seeligkazerne
Het Groot Arsenaal (1771)
Locatie
Locatie Fellenoord 93
Breda
Adres Fellenoordstraat 93Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 35′ NB, 4° 46′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kazerne
Huidig gebruik beroepsonderwijs
Opening 1682
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 10141
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Seeligkazerne in de binnenstad van Breda is een voormalige kazerne, gelegen aan de Fellenoordstraat 93. Het is vernoemd naar H.G. Seelig (1785-1864), Luitenant-generaal der Artillerie. Sinds 2019 is het terrein onderdeel van ROC De Rooi Pannen.

Geschiedenis

In 1682 neemt het leger de Gasthuisvelden in gebruik als excercitieterrein. Op het terrein was al een gebouw in gebruik, dat later Het Klein Arsenaal genoemd zou worden. Het gebouw stamt uit 1640, en werd vernieuwd in 1836.[1] Een tweede arsenaal werd op het terrein gebouwd en kreeg de naam Het Groot Arsenaal. Deze stamt uit 1771 en werd ontworpen door de Franse architect J.C.W. Herlin. Verdere uitbreidingen dateren van 1890 en 1928. Het Groot Arsenaal is het oudste nog bestaande gebouw van de kazerne en is geklasseerd als rijksmonument. Vanaf 1836 was het kazernecomplex in gebruik door het legeronderdeel van de artillerie. Als laatste tot 2016 was hier de Nederlandse Defensie Academie in gevestigd.[2] Daarmee nam defensie ook afscheid van het terrein. Naast het hoofdgebouw bleven Het Groot Arsenaal en Het Klein Arsenaal behouden. Deze werden gerestaureerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht.[3] De naoorlogse bouwwerken op het militaire terrein zijn gesloopt.

Huidig

Vanaf 1 maart 2019 is de Seeligkazerne als onderwijsgebouw in gebruik bij scholengemeenschap De Rooi Pannen afdeling toerisme & vrije tijd en horeca Breda in gebruik. Naast het onderwijsgebouw gebruikt De Rooi Pannen het op hetzelfde terrein gelegen Het Groot Arsenaal en Het Klein Arsenaal als praktijkgebouwen.

Zie de categorie Groot Arsenaal (Breda) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.