Schenkeldijk (Strijen): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dinsdagskind (overleg | bijdragen)
gemeenten
→‎Benaming Zweedsestraat: correctie (rede = aanlegplaats; reden = argument)
Regel 26: Regel 26:


==Benaming Zweedsestraat==
==Benaming Zweedsestraat==
Schenkelijk en omgeving zijn ten tijde van de [[Watersnoodramp]] zwaar getroffen. Om deze rede zijn er door [[Zweden]] houten huizen gedoneerd, deze huizen zijn ook in Mookhoek (ook Zweedsestraat) en omgeving Strijen te vinden.
Schenkelijk en omgeving zijn ten tijde van de [[Watersnoodramp]] zwaar getroffen. Om deze reden zijn er door [[Zweden]] houten huizen gedoneerd, deze huizen zijn ook in Mookhoek (ook Zweedsestraat) en omgeving Strijen te vinden.


[[Bestand:Zweedsestraat Schenkeldijk.jpg|280px|left|thumb|De Zweedsestraat in Schenkeldijk met aan de linkerzijde de Zweedse houten huizen.]]
[[Bestand:Zweedsestraat Schenkeldijk.jpg|280px|left|thumb|De Zweedsestraat in Schenkeldijk met aan de linkerzijde de Zweedse houten huizen.]]

Versie van 27 jan 2021 16:27

Schenkeldijk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schenkeldijk (Zuid-Holland)
Schenkeldijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Hoeksche Waard Hoeksche Waard
Coördinaten 51° 44′ NB, 4° 36′ OL
Algemeen
Inwoners 470[1]
Woonplaats (BAG) 's-Gravendeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schenkeldijk is een buurtschap in de gemeente Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt 1 kilometer ten zuidoosten van Mookhoek. Van 1 januari 2007 tot en met 31 december 2018 viel Schenkeldijk bestuurlijk onder de gemeente Binnenmaas, daarvoor was het onderdeel van de gemeente 's-Gravendeel. De kern van Schenkelijk bestaat uit 3 straten, de Zweedsestraat, de Breedveldstraat en de Ronduitstraat. Schenkeldijk is tevens de naam van een rond lopende dijk tussen Strijen en Strijensas.

Onderwijs en cultuur

De enige inmiddels gesloten openbare basisschool was de OBS "Julianaschool" gelegen aan de Zweedsestraat 11B bestaande uit enkele tientallen leerlingen. Door een tekort aan leerlingen is de school per 1 augustus 2018 gesloten en zijn de 21 overgebleven leerlingen overgeplaatst naar OBS "Het talent" in Mookhoek.[2] Aangrenzend aan het schoolpand is een buurthuis gevestigd genaamd Buurthuis Ronduit. Vanuit dit buurthuis worden activiteiten georganiseerd door SKOS (Stichting Kultureel Opbouwwerk Schenkelijk).

Benaming Zweedsestraat

Schenkelijk en omgeving zijn ten tijde van de Watersnoodramp zwaar getroffen. Om deze reden zijn er door Zweden houten huizen gedoneerd, deze huizen zijn ook in Mookhoek (ook Zweedsestraat) en omgeving Strijen te vinden.

De Zweedsestraat in Schenkeldijk met aan de linkerzijde de Zweedse houten huizen.

Externe links