Teckop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 22 okt 2009 om 01:14. (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Teckop
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Teckop (Utrecht)
Teckop
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Woerden Woerden
Coördinaten 52° 8′ NB, 4° 55′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Teckop is een polder en een buurtschap behorende tot de gemeente Woerden, in de provincie Utrecht. Het is gelegen tussen Kanis en Kockengen.

Geschiedenis

De polder Teckop werd in de dertiende eeuw ontgonnen. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Taeke's Cope, de cope die in opdracht van de Utrechtse bisschop door een leenman, Taeke werd ontgonnen. Vergelijkbare copenamen in de omgeving zijn Gerverscop, Reijerscop en Willeskop. Teckop was een restontginning, hetgeen nog zichtbaar is aan de onregelmatige omtrek van de polder. Als primaire ontginningsbasis geldt de Vecht, maar de grenzen zijn mede bepaald door de ontginningen vanuit de Oude Rijn. Aanvankelijk werd op de veengrond vooral akkerbouw beoefend, later werd veeteelt de belangrijkste bestaansbron. Vanaf de vijftiende eeuw werd de polder bemalen door een molen, die langs de Teckopper Molenvliet stond, in de polder Groot Houtdijk. Rond 1800 werd in Teckop een mislukte poging ondernomen tot turfwinning. Enkele brede sloten herinneren nog aan deze vervening.

Bestuurlijk was Teckop lange tijd een zelfstandig ambacht binnen het gewest Holland, slechts via een smalle corridor met de rest van het graafschap verbonden. Pas in de Franse tijd werd Teckop overgeheveld naar Utrecht, waar het deel ging uitmaken van de mairie Harmelen. Na het herstel van de Nederlandse zelfstandigheid in 1813 werd Teckop weer korte tijd zelfstandig. Van 1817 tot 1857 was het een eigen gemeente in Utrecht, waarvan de herberg het gemeentehuis was. In 1857 werd het, met Kamerik-en-de-Houdijken, Kamerik-Mijzijde en 's-Gravesloot samengevoegd tot de gemeente Kamerik. Die werd in 1989 opgeheven en grotendeels met Woerden samengevoegd. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gemeentelijke herindeling gingen stemmen op om Teckop samen met het nabijgelegen Kockengen bij Breukelen te voegen.

Tot 1855 stond in het uiterste westen van de buurtschap een katholieke schuilkerk. Die ontstond in de zeventiende eeuw, toen als gevolg van de reformatie de katholieken uit hun kerken in de omgeving waren verbannen. In het Hollandse Teckop waren zij relatief veilig en werden zij met rust gelaten. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie stichtten de katholieken van Kamerik en Kockengen hun eigen kerken, waarbij die van Kamerik niet in het dorp zelf, maar in de huidige buurtschap Kanis kwam te staan.