Wikipedia:Snelcursus/Bewerken

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MatthiS (overleg | bijdragen) op 14 dec 2009 om 14:47. (Gesproken versie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Klik op "bewerk" om een pagina te bewerken.
Klik op "bewerk" om een pagina te bewerken.

Met uitzondering van enkele beveiligde pagina's, staat boven iedere pagina een knopje "bewerken". Hiermee kun je de inhoud en de opmaak van de pagina die je bekijkt wijzigen.

Wanneer je op bewerken klikt, verschijnt een bewerkingsscherm met daarin de brontekst van de pagina. In de brontekst zie je meestal behalve de gewone tekst van de pagina ook allerlei codes staan. Deze codes zijn bedoeld voor opmaak, afbeeldingen, etc. Daarover krijg je in het vervolg van deze snelcursus meer uitleg.

Experiment...

Ga naar de Zandbak en klik op "bewerken". Je kunt nu de brontekst voor deze pagina zien. In de zandbak is voldoende vrije ruimte voor experimenten, dus pas de brontekst gerust aan! Als je klaar bent kun je onderaan op "Pagina opslaan" drukken.

Toon bewerking ter controle

Probeer een bewerking te maken in de Zandbak en klik dan op "Toon bewerking ter controle" in plaats van op "Pagina opslaan". Hierdoor kun je zien hoe de pagina er uit zal gaan zien na je bewerking, voordat je de pagina echt hebt gewijzigd. Iedereen maakt fouten; deze optie zorgt ervoor dat je ze tijdig ontdekt. Deze knop maakt het ook mogelijk om te experimenteren met de opmaak. Denk er echter wel aan na het controleren alsnog op "Pagina opslaan" te drukken! Heb je de tekst al opgeslagen en kom je erachter dat je toch een fout hebt gemaakt? Geeft niets! Je kunt gewoon opnieuw op "bewerk" klikken en de fout verbeteren.

Bewerkingssamenvatting

Onder het bewerkingsscherm kun je achter "Samenvatting" kort vertellen wat je hebt gewijzigd. Dit is niet verplicht maar wel handig voor de andere Wikipedianen.

Speciale tekens

Er staan onderaan de pagina ook een heleboel speciale tekens, door er op te klikken wordt zo'n teken ingevoegd in het bewerkingsscherm. Door op 'standaard' te klikken krijg je ook de mogelijkheid om tekens van andere schriften toe te voegen.

Vermelding van auteurs

De auteurs van een Wikipedia-artikel worden niet in het artikel zelf genoemd. Toch kun je altijd nagaan welke gebruikers aan een artikel hebben geschreven. Boven iedere Wikipedia-pagina staat een tabje "geschiedenis". Als je daarop klikt, krijg je een overzicht van wie wat wanneer heeft bijgedragen aan de bijbehorende pagina.

Vervolg de snelcursus met opmaken