Naar inhoud springen

Wikipedia:Snelcursus/Nieuw artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Nieuw artikel starten

Op Wikipedia kan je niet alleen bestaande artikelen bewerken. Als je rekening houdt met de punten die we eerder in de cursus hebben besproken, kan je ook nieuwe artikelen toevoegen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In dit deel van de cursus bespreken we de verschillende mogelijkheden.


Er zijn verschillende manieren om een nieuw artikel te beginnen:

Klik op een rode link
Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken, krijg je een bewerkingsscherm.
Gebruik het zoekvak (werkt alleen in desktopweergave)
Bedenk eerst wat de naam van het beoogde nieuwe artikel zou moeten worden. Voor meer informatie over de keuze van een naam, lees Wikipedia:Benoemen van een pagina. Als je de naam vastgesteld hebt, typ die dan in op het zoekvak: het vak bovenaan het scherm met het vergrootglaasje ernaast. Druk op <enter> en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link, zodat je het bewerkingsscherm krijgt.

Je kunt in het bewerkingsscherm de tekst en de wikicodes voor het nieuwe artikel typen, en vervolgens op Wijzigingen publiceren drukken. Dan is de eerste versie van je nieuwe artikel klaar!

Voordat je een nieuw artikel maakt, is het altijd een goed idee om even te zoeken of er al geen artikel bestaat met een iets andere titel of met een synoniem. Wikipedia bevat namelijk al zeer veel artikelen (2.162.992 om precies te zijn) dus is de kans groot dat er al iets over dat onderwerp bestaat. Daarom kijk je best ook eens na of de informatie die je wilt toevoegen niet op een algemener artikel past. Indien je toch een apart artikel aanmaakt kan je best links toevoegen naar je nieuwe artikel zodat men het kan vinden. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen dat de artikelen "Geschiedenis van Gent" en "Lijst van burgemeesters van Gent" gelinkt worden vanaf de pagina "Gent" zelf. Verder is het verstandig om van tevoren uit te zoeken of er voldoende betrouwbare bronnen zijn waarop je een volwaardig artikel kunt baseren. Vaak zegt dit ook iets over de relevantie van het onderwerp.

In de linkerbalk van een pagina kun je steeds op "Links naar deze pagina" klikken om te controleren welke andere pagina's verwijzen naar je artikel.

Help! Wordt mijn artikel verwijderd?

Tip: Komt je artikel toch op de beoordelingslijst?
Raadpleeg dan de bijbehorende hulppagina!

Na het opslaan verschijnt je artikel op de lijst met nieuwe artikelen. Meestal wordt het dan binnen enkele uren gecontroleerd door andere Wikipedianen. Daarbij wordt erop gelet of het artikel aan de uitgangspunten van Wikipedia voldoet.

Wanneer een artikel niet voldoet, kan het genomineerd worden voor beoordeling of eventueel ook voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina Te beoordelen pagina's vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd. Dat een artikel op die pagina staat, betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of beargumenteerd bezwaar te maken tegen verwijdering.

Enkel pagina's die pure onzin bevatten, privacy schenden of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden van Wikipedia. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door moderatoren.

Eerst een artikel aanmaken op een kladblok

Als je ingelogd bent, zie je op de bovenste regel een knop 'Kladblok'. Als je daarop klikt, kun je een artikel aanmaken dat aan je eigen gebruikersruimte is gekoppeld: iedere ingelogde gebruiker heeft een eigen kladblok. Het kladblok is te gebruiken om rustig aan een artikel te kunnen werken zonder dat anderen zich daar meteen mee bemoeien en zonder dat je het risico loopt dat het genomineerd wordt voordat het goed en wel af is. Op het moment dat het artikel naar jouw mening voldoende is om een echt artikel van Wikipedia te worden, kun je het echte artikel aanmaken en de inhoud van het kladblok daarheen overhevelen.

Overlevingstips voor je nieuwe pagina

Zo kun je voorkomen dat je pagina in problemen komt:

  • Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen, zodat anderen kunnen controleren dat de informatie klopt.
  • Probeer zo objectief mogelijk te schrijven; je eigen mening moet eigenlijk onzichtbaar zijn. Probeer je zoveel mogelijk te baseren op onafhankelijke bronnen.
  • De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
  • Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten door de code {{Meebezig}} (zie Sjabloon:Meebezig) aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen op een acceptabel niveau te brengen.

Een artikel vertalen

Tip: Heb je inspiratie nodig?
Kijk dan eens naar de suggesties op de hotlist!

Wil je een anderstalig Wikipedia-artikel naar het Nederlands vertalen, bijvoorbeeld van de Engelstalige Wikipedia? Een paar tips:

  • Neem niets klakkeloos over; Wikipedia bevat vooral veel juiste kennis maar er kunnen altijd kleine of grotere fouten in een artikel staan. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het onderwerp en controleer de feiten aan de hand van onafhankelijke bronnen.
  • Sommige wikicodes - met name sjablonen - werken niet goed of anders. Ook de interne links moeten soms aangepast worden.
  • Vermeld welk(e) artikel(en) je hebt gebruikt voor de vertaling, inclusief de versie dan wel datum. Dit is wettelijk verplicht in verband met auteursrechten. Daarvoor is Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia een handig hulpmiddel.
  • Gebruik de speciaal daartoe ontwikkelde vertaaltoepassing 'ContentTranslation' waarbij je Wikipedia-artikelen kunt vertalen tussen verschillende talen
  • Zie ook onze uitgebreide tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia.