Naar inhoud springen

Wikipedia:Snelcursus/Uitgangspunten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Een paar regels

Omdat er veel mensen tegelijk meewerken aan Wikipedia zijn er een paar basisregels waar iedereen zich aan moet houden. Zo kan de encyclopedie voor iedereen toegankelijk blijven.Er zijn veel verschillende mensen die Wikipedia lezen en er aan werken. Om er voor te zorgen dat de inhoud van Wikipedia een bepaald niveau heeft, zijn er enkele basisregels. Veranderingen worden door andere bewerkers gecontroleerd, zo nodig verbeterd of ongedaan gemaakt. Bij nieuwe bewerkers is dit toezicht meestal intensiever. Ook voor het samenwerken kent Wikipedia enkele basisprincipes.

De belangrijkste basisprincipes zijn:

Wikipedia is een encyclopedie: het doel is zo veel mogelijk bestaande kennis zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Informatie moet controleerbaar zijn aan de hand van reeds gepubliceerde bronnen
Wikipedia heeft een neutraal uitgangspunt. Wikipedia is niet bedoeld om standpunten te bevorderen, reclame te maken of bekendheid te krijgen. Geef zaken niet onevenredig veel aandacht.
Wikipedia bevat vrije inhoud. De teksten op Wikipedia zijn vrij beschikbaar en vrij bewerkbaar, overeenkomstig de vrije licentie CC BY-SA. Wat je toevoegt aan Wikipedia staat automatisch onder deze licentie. Neem geen teksten over als daar geen aantoonbare toestemming voor bestaat.
Wees collegiaal. Respecteer iedereen die aan Wikipedia bijdraagt, welke mening of zichtwijze ook wordt ingenomen. Ga uit van goede wil. Blijf beleefd in wat je schrijft, leg de focus op het onderwerp, niet op de persoon en schrijf alleen als je (weer) kalm bent, ook als opmerkingen van anderen een gevoelige snaar raken of er naar jouw mening helemaal naast zitten. Overleg wanneer je ergens niet uit komt. Wees bereid je bijdragen toe te lichten en met serieuze bronnen te onderbouwen.