Papekop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2010 om 00:40. (cor box)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Papekop
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Papekop (Utrecht)
Papekop
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Oudewater Oudewater
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 51′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 425
Overig
Opgegaan in Driebruggen (1967-1989)
en daarna in Oudewater
Detailkaart
Kaart van Papekop
Locatie in de gemeente Oudewater
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Papekop, school met den bijbel (2006)

Papekop is een plaats in de gemeente Oudewater in de Nederlandse provincie Utrecht.

Geschiedenis

De plaats Papekop is ontstaan vanuit een zogenaamde cope. De cope stamt uit de 12e eeuw en de eerste bewoners vestigden zich er in de 13e eeuw.

De naam Papekop is een samenvoegsel van papen en cope, waarbij papen verwijst naar de eigenaars van de cope: het kerkelijk gezag. Paap is een spotnaam voor Katholieken.

De achterkade van deze cope is de Papekopperkade.

De voormalige ambachtsheerlijkheid, later de gemeente Papekop lag in het uiterste westen van de provincie Utrecht. Ze bestond uit de buurten Papekop en het ten oosten ervan gelegen Diemerbroek. Als zelfstandige gemeente behoorde Papekop tot 1820 tot de provincie Utrecht, daarna tot de provincie Zuid-Holland en vervolgens in 1989 weer tot de provincie Utrecht. De gemeente Papekop werd in 1964 opgeheven en bij de Zuid-Hollandse gemeente Driebruggen gevoegd. Bij de gemeentelijke herindeling in 1989 werd Papekop bij de gemeente Oudewater gevoegd.

Van oorsprong bestond het grondgebied van Papekop grotendeels uit moeras, in eigendom van de bisschop van Utrecht. Deze gaf stukken grond uit om te ontginnen: de zogenaamde cope-ontginning. Voor het gebied van “Pape-cope” bepaalde hij dat de opbrengst van deze ontginning gebruikt werd om de pastoor, de paap, van Waarder te voorzien in levensonderhoud.

De heerlijkheid Papekop en Diemerbroek is tot 1801 in het bezit van de familie van Vlooswijck geweest en nog daarvoor van de familie De Merode.

Geografie

Het dorp ligt hemelsbreed tussen de historische stad Oudewater en de autosnelweg A12, en is gelegen aan de spoorlijn Utrecht-Gouda, maar heeft sinds 1930 geen station meer. Papekop heeft 425 inwoners (2003).

Zie de categorie Papekop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.