Kotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edwinb (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2010 om 23:25. (Versie 20479684 van 77.163.82.40 (overleg) ongedaan gemaakt - reclame)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kotten
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kotten (Gelderland)
Kotten
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Winterswijk Winterswijk
Coördinaten 51° 57′ NB, 6° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13 km²
Inwoners
(1-1-2009)
820 [1]
Overig
Postcode 7107
Netnummer 0543
Foto's
De Geessinkweg te Kotten
De Geessinkweg te Kotten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kotten is een buurtschap in de gemeente Winterswijk, in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Kotten heeft een oppervlakte van ruim 13 km² en telde op 1 januari 2009 820 inwoners. Het heeft weliswaar een kleine dorpskern, maar de plaats is formeel een buurtschap. Het postadres is Winterswijk-Kotten.

Kotten is ten oosten gelegen van Winterswijk. Tussen Kotten en Winterswijk ligt nog de buurtschap Brinkheurne. Kotten ligt tegen de grens met Duitsland, direct over de grens ligt het Duitse dorp Oeding. Met dit dorp was er in de loop der geschiedenis veel verkeer, zowel gewone handel, smokkel en vermenging. Veel familienamen zijn daarom te vinden aan beide zijden van de grens.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er tankvallen en een grenswachtbataljon in Kotten gevestigd. In het najaar van 1939 meldden bewoners van het naast gelegen buurtschap Woold dat er meerdere vliegtuigen gesignaleerd waren die zich nogal verdacht gedroegen. Het politieonderzoek dat volgde leverde niets op, maar het waren meer dan waarschijnlijk verkenningstoestellen van de Luftwaffe, die na hun verkenning weer waren terug gekeerd naar hun basis. Ze hadden waarschijnlijk ook de tankvallen en de grenswachtbataljon verkend.

In de buurt van Kotten liggen aan de grens met Duitsland, de Italiaanse meren, volgelopen leemputten, die hun naam te danken hebben aan de blauwgroene kleur van het water. Nabij Kotten passeert de Borkense Baan, de voormalige treinverbinding tussen het Nederlandse Winterswijk en het Duitse Borken, de grens. Het gebied van de voormalige Borkense baan vormt een ecologische verbindingszone tussen meerdere kleinschalige natuurgebieden.

Zoals vele buurtschappen in de gemeente Winterswijk heeft ook Kotten een rijk verenigingsleven. Het plaatselijke harmonieorkest Concordia speelt op hoog niveau in de amateurmuziekwereld.

Externe links

[bron?]

  1. website gemeente Winterswijk, Feiten en cijfers 2009