Harmelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VinnieBoy69 (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2010 om 21:10.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Harmelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Harmelen (Utrecht)
Harmelen
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Woerden Woerden
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,75 km²
Inwoners
(1 januari 2010)
8.374
Detailkaart
Kaart van Harmelen
Locatie in de gemeente Woerden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Harmelen is een dorp in de gemeente Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp wordt doorsneden door het riviertje de Leidse Rijn. Harmelen heeft 8.374 inwoners (1 januari 2010) en heeft een oppervlakte van 2.375 ha.

Tot 2001 was Harmelen een zelfstandige gemeente, in dat jaar werd het bij de gemeente Woerden gevoegd. Oorspronkelijk gebouwd rondom de middeleeuwse kerk midden in het dorp, is de kern tegenwoordig uitgebreid met diverse nieuwbouwwijken. Harmelen heeft 26 inschrijvingen in het register van rijksmonumenten.

De Sint-Bavokerk uit 1916 van Jan Stuyt
Hervormde kerk

In het buitengebied van Harmelen is de belangrijkste agrarische functie veeteelt. Ook komt er veel fruit- en glastuinbouw voor. Een kleinschalige concentratie van bedrijven op het gebied van technische productie, transport en dienstverlening is te vinden op het bedrijventerrein De Putkop. Dit zijn vooral bedrijven met een lokale of regionale functie.

De meest dramatische dag in de historie van Harmelen is de treinramp op 8 januari 1962. Op die dag botsten de treinen uit Leeuwarden en Rotterdam op de (toen nog) gelijkvloerse kruising en vonden 93 mensen de dood. Dit voorval is de directe aanleiding geweest voor de ontwikkeling van automatische treinbeïnvloeding (ATB).

Geboren in Harmelen

Externe link