Linda De Win

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 18 jul 2010 om 03:26. (→‎Loopbaan)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Linda De Win (Antwerpen, 7 juni 1956) is een Vlaams journaliste van de VRT-nieuwsdienst.

Loopbaan

In 1976 studeerde ze af als kandidate in de geschiedenis aan de UFSIA. Vervolgens behaalde ze in 1978 met haar scriptie De evolutie van de katholieke partijstructuren te Antwerpen het diploma van licentiaat in de geschiedenis aan de RUG.

Op 2 november 1988 ging ze aan de slag bij de BRT, eerst bij de radio en sinds 1995 bij de televisie. Sinds 2002 werkt ze voor het programma Villa Politica, dat live verslaggeving voorziet van de vragenuurtjes in het Vlaams Parlement en de Kamer van Volksvertegenwoordigers en van occasionele gebeurtenissen in deze parlementen. Aanvankelijk liep De Win rond in de gangen rond het parlement om politici te interviewen. Sinds 2006 verzorgt ze ook de volledige presentatie. Het gebeurt vaak dat de antwoorden op haar vragen de volgende dag in de kranten als groot politiek nieuws worden beschouwd.

Een bekroning voor haar werk kreeg ze op 4 november 2009 toen Villa Politica de tweede prijs voor beste live verslaggeving van de AIB Media Excellence Awards in ontvangst mocht nemen. Die kreeg ze naar aanleiding van de verslaggeving in de Kamer toen de regering-Leterme I op het punt stond te vallen.[1]

De Slimste Mens ter Wereld

De Wins bekendheid in Vlaanderen nam toe tijdens haar deelname aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld eind 2009, begin 2010. Ze evenaarde het record van elf deelnames aan de quiz, slechts vijf deelnemers deden haar dit voor. Hiermee was ze de beste deelnemer van het seizoen 2009-2010. Tijdens haar elfde deelname werd ze in de finale verslagen door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar. Ook in de grote finale speelde ze tegen hem, maar ditmaal werd zij de winnaar van de quiz en dus ook de officiële Slimste Mens ter Wereld van 2010.

Haar deelname zorgde voor heel wat ophef. De Win is van nature bijziend en onderging hiervoor in 1993 een laseroperatie aan één oog, die mislukte. Hierdoor heeft ze netvliesproblemen en een groot dioptrieverschil tussen beide ogen. Daardoor moest ze tijdens de fotorondes in de quiz geregeld dichterbij gaan zitten om het scherm te kunnen zien.[2] Dit en onder andere ook haar zelfbewuste uitstraling over haar vele overwinningen leverde een groot aantal positieve en negatieve Facebookgroepen op. Die kregen heel wat media-aandacht.

Eind 2010 zal ze terugkeren in De Allerslimste Mens ter Wereld.

Externe link

Voorganger:
Freek Braeckman
Winnaar van de De Slimste Mens ter Wereld
2009/2010
Opvolger:
Nog geen