Werkhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TobeBot (overleg | bijdragen) op 12 aug 2010 om 20:13. (robot Erbij: fy:Werkhoven)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werkhoven
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Werkhoven (Utrecht)
Werkhoven
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Bunnik
Coördinaten 52° 1′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 1630
Overig
Postcode 3985
Netnummer 0343
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Werkhoven was een zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht. De gemeente is op 1 september 1964 opgeheven en bij de gemeente Bunnik gevoegd. Daar is het nu een kleine kern met ongeveer 1630 inwoners (CBS 2003). Werkhoven is ontstaan in de 8e eeuw onder de naam Wercundia. In de 12-13e eeuw werd de Kerk van Werkhoven gebouwd die nog altijd het middelpunt van de historische kern van het dorp vormt. Er is veel agrarische activiteit (voornamelijk veeteelt en fruitteelt) in en om het dorp.

Werkhoven beschikt over een gerestaureerde korenmolen, de Rijn en Weert, die op zaterdagen te bezichtigen is voor het publiek. Verder ligt aan de rand van het dorp het kasteel Beverweerd (niet toegankelijk voor publiek). Er zijn verschillende kleinschalige boerderijcampings in en rond het dorp.

In 2004 én 2008 werd door de plaatselijke Muziekvereniging Constantia een video/dvd uitgegeven met historische beelden van het dorp Werkhoven.

Geboren in Werkhoven

Gewoond in Werkhoven

  • Rob Goorhuis (25 maart 1948), hedendaags Nederlands componist, muziekpedagoog, dirigent, klavecinist, pianist en organist.
  • Piet Keijzer (18 augustus 1918 – 20 juli 2008), Nederlands schaatser en winnaar van de zesde Elfstedentocht.
  • Howard Komproe (6 oktober 1971), Nederlands stand-up comedian en stemacteur. Woonde op het internaat bij Kasteel Beverweerd (International School Beverweerd).

Afbeeldingen

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Bunnik#Werkhoven op Wikimedia Commons.