Schalkwijk (Houten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 9 sep 2010 om 18:59.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Schalkwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schalkwijk (Utrecht)
Schalkwijk
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Houten
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
1973
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kaart van Schalkwijk uit 1868.

Schalkwijk is een dorp binnen de gemeente Houten, in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen nabij de stad Utrecht. Het dorp is ontstaan nadat in het jaar 1130 de gebieden de Vuijlcop en Blokhoven werden ontgonnen. Schalkwijk was een eigen gemeente van 1811 tot het in 1962 bij Houten werd ingelijfd. Sinds 1943 had Schalkwijk al de burgemeester van Houten als burgemeester. Schalkwijk heeft 1973 inwoners (2005).

Schalkwijk is een lintdorp langs de Schalkwijkse wetering, aan de westzijde wordt het doorsneden door de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch. Het oostelijke uiteinde ligt aan de Lek bij de buurtschap De Heul (Houten). Op enige kilometers afstand ligt het veer naar Culemborg.

Bijzonderheden

  • André Hazes pachtte in de jaren '70 een korte tijd het Schalkwijkse Café de Zwaan.
  • Ieder jaar wordt in Schalkwijk de jeugdwielerronde "Tour de Schalkwijk" gereden. Er is dan veel te doen voor de jeugd. Voor de rennertjes zijn er na het fietsen allerlei activiteiten te doen.
  • Schalkwijk had ooit een station, Station Schalkwijk, waarvan alleen in een lijst van stationsnamen nog iets is terug te vinden. Het had een soortgelijk gebouw als het oude station Houten.
  • Op de RK begraafplaats in Schalkwijk is begraven Mgr. Cornelis Ludovicus baron de Wijckersloot van Schalkwijk. †1851. Wijckersloot van Schalkwijk was sinds 1833 wijbisschop in noordelijk Nederland, het gebied van de ongelovigen.
  • Schalkwijk telt 46 rijksmonumenten.

Geboren in Schalkwijk

Externe link