Nieuwe Pekela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dickkuil (overleg | bijdragen) op 12 apr 2011 om 19:52. (typo)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nieuwe Pekela
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuwe Pekela (Groningen)
Nieuwe Pekela
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Pekela Pekela
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,27 km²
Inwoners
(2008)
4060
Overig
Netnummer 0597
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuwe Pekela (Gronings: Nij Pekel) is een plaats in de Nederlandse provincie Groningen. Nieuwe Pekela ligt zes kilometer ten oosten van Veendam. De plaats is ontstaan na Oude Pekela. De naam is ontleend aan de rivier de Pekel A. Samen vormen beide dorpen tegenwoordig de gemeente Pekela.

Geschiedenis

De eerste notatie in de geschiedenis van de plaats begon in 1599 toen een aantal Friezen en Hollanders, verenigd in de zogenaamde Pekelder Compagnie, veengronden langs het riviertje de Pekel A kochten van eigenaren uit het naburige stadje Winschoten. Doel van de compagnie was het winnen van turf, door het afgraven van veen wat veel aanwezig is in Oost-Groningen.

In de 18e eeuw werd een Lutherse kerk gebouwd in het dorp.

In 1810 werd Pekela gesplitst in Oude en Nieuwe Pekela, toen Nederland werd ingelijfd bij Frankrijk.

Sigarenfabriek

In Nieuwe Pekela bevond zich aan de Albatrosstraat 2-3 de sigarenfabriek, Champ Clark & Lugano Sig.fabr. v/h R.H. Koning & Zn. Uit het vroegere personeelsbestand is het Chr. Mannenkoor "Albatros" ontstaan, dat tot op de dag van vandaag nog veel successen boekt. De naam van het mannenkoor is afkomstig van de naam van de fabriek "Albatros". Uit de gemeentearchieven zal moeten blijken of de straat, Albatrosstraat, naar de fabriek genoemd werd of omgekeerd. Toen het bedrijf van R.H. Koning een N.V. werd, werden de merken "Champ Clark" en "Lugano" gebruikt voor de naam van de N.V. De sigarenfabriek bestaat niet meer, de vroegere directeurswoning is nu een antiquariaat maar de naam Champ Clark is gebleven. Verder staat er een korenmolen in Nieuwe Pekela, De Zwaluw.

Museum

Het museum Kapiteinshuis Pekela ligt in Nieuwe Pekela.

Zie ook

Externe links