Antivries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 24 dec 2011 om 19:21. (Nieuw artikel, beginnetje vertaald van Engelse wikipedia: "Antivries verhindert bevriezing van verbrandingsmotoren en andere apparaten die warmte overdragen zoals installaties voor verwarming, ventilatie, koeling en air conditioning (HVAC), warmtepom)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Antivries verhindert bevriezing van verbrandingsmotoren en andere apparaten die warmte overdragen zoals installaties voor verwarming, ventilatie, koeling en air conditioning (HVAC), warmtepompen (chillers) en zonneboilers.

Antivries dient om een vat dat water bevat te behoeden voor schadelijke uitzetting als het water bevriest. Antivriesmiddelen zijn chemische stoffen die toegevoegd worden aan water en voor een vriespuntsdaling zorgen. Zowel de toevoeging als het mengsel worden aangeduid als antivries.

Antivries zorgt tevens voor kookpuntsverhoging zodat het mengsel bij hogere temperaturen vloeibaar blijft. Door zorgvuldige keuze van het antivries kan het mengsel in een breed temperatuurgebied vloeibaar blijven. Dit is essentieel voor een effectieve warmteoverdracht in warmtewisselaars. Antivries heeft een colligatieve werking en werkt dus ook als antikook.

Voornaamste antivriesmiddelen

Zie ook