Paasei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 15 apr 2006 om 21:06.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Paaseieren.jpg
Pools paasei

Een paasei is een beschilderd of beplakt ei of chocolade ei, dat met Pasen wordt verstopt. Volgens de katholieke traditie worden deze eieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn immers na het luiden tijdens het Gloria tijdens de Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen.

De protestantse traditie wil dat de paashaas ze verstopt heeft. Deze traditie is oorspronkelijk bekend in de Angelsaksische wereld, alhoewel ze ook al tientallen jaren in gebruik is in de Lage Landen. De traditie komt voort uit heidense lenterituelen, waarin eieren en hazen een belangrijke rol speelden als vruchtbaarheidssymbolen.

In het joodse feest Pesach, waarin de uittocht uit Egypte wordt herdacht, wordt een hardgekookt of gebraden ei neergelegd op de schotel die op de sederavond wordt gegeten, samen met de botjes van een lam. Dit staat symbool voor het offer dat de joden de avond voor de uittocht brachten.

Ook in Slavische landen zoals Polen zijn eieren bekend als vruchtbaarheidssymbolen gebruikt tijdens lente-rituelen. De traditie van het beschilderen van eieren staat daar bekend als pisanki. Fabergé creëerde uitbundige, met juwelen versierde paaseieren voor de Russische tsaren.

In computerprogramma's, op DVDs, op CDs en in boeken wordt de term paasei ook wel gebruikt om verborgen extra's aan te duiden. Men moet hierbij denken aan extra scènes op een DVD, of geheime berichten van een UNIX command-prompt. Zie verder: easter egg.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Category:Easter eggs op Wikimedia Commons.


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)