Rob Rooken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 26 jul 2019 om 18:36. (Nieuw artikel: "Rob Rooken (Rob Jan Rooken, Groningen, 5 oktober 1969) is een Nederlands ondernemer en politicus voor Forum voor Democratie.")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Rob Rooken (Rob Jan Rooken, Groningen, 5 oktober 1969) is een Nederlands ondernemer en politicus voor Forum voor Democratie. Hij is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement voor FvD in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Hij werkt in de ICT-sector (webhosting), heeft diverse internetbedrijven (mede) opgericht en is partijsecretaris van FvD.[1][2][3]

Carrière

Politiek

In 2016 richtte hij met zijn zakenvriend[3] Henk Otten en Thierry Baudet Forum voor Democratie op. Na het vertrek van Otten uit het partijbestuur in april 2019 bestaat dat alleen uit Rooken en Baudet. Met Baudet is Rooken tevens het enige bestuurslid en ook secretaris van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van FvD. Sinds 11 juli 2019 is Rooken in het Europees Parlement lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervangend lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie.

Bedrijfsleven

Hij richtte de internetbedrijven XOIP, Aervik en Secure Internet Machines op, die deels aan grote bedrijven zijn verkocht. XOIP zette voicemails en faxen om in e-mails en werd verkocht aan het Italiaanse Tiscali. Rooken is sinds 2003 partner van de de Eerste Nederlandse E-mail Maatschappij B.V. (ENEM). Verder was hij partner bij simPC (2005-2009) ter ondersteuning bij ICT-problemen.