Rob Rooken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Rooken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Rob Jan Rooken
Geboren 5 oktober 1969
Geboorteplaats Groningen
Functie Lid Europees Parlement
Sinds 2 juli 2019
Partij FVD (tot 2020)
JA21 (2020-heden)
Functies
2019-heden Lid Europees Parlement
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Rob Jan Rooken (Groningen, 5 oktober 1969) is een Nederlands ondernemer en politicus. Hij is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Tot december 2020 was hij lid van de delegatie van Forum voor Democratie; sindsdien is hij lid van JA21. Hij werkte in de ICT-sector (webhosting), heeft diverse internetbedrijven (mede) opgericht en was naast zijn parlementswerk partijsecretaris en penningmeester van FVD.[1][2][3][4][5]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 richtte hij met zijn zakenvriend[3] Henk Otten en Thierry Baudet Forum voor Democratie op.

Rooken kwam in het nieuws door zijn video ("De nieuwe schoolstrijd: meldpunt indoctrinatie op scholen & Universiteiten") uit maart 2019 waarin hij namens het wetenschappelijk bureau, het Renaissance Instituut de bevolking opriep om melding te maken van ‘linkse indoctrinatie’ door leraren in het onderwijs.[3] Zomer 2019 speelde hij een rol in conflicten van FVD met Henk Otten, die geroyeerd (geschrapt) werd als lid van FVD.

Na het vertrek van Otten uit het partijbestuur in april 2019 bestond dat alleen uit Rooken en Baudet. Met Baudet vormt Rooken tevens het bestuur van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van FVD, waarvan hij ook secretaris is.

Sinds 11 juli 2019[6] is Rooken lid van het Europees Parlement en als zodanig lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervangend lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Als motivatieredenen noemde hij in 2019 "nieuwsgierigheid naar hoe het hier werkt" en om "misschien tegen beter weten in" iets teweeg te willen brengen.[7] Op 4 december 2020 verliet de gehele delegatie Forum voor Democratie en ging onafhankelijk verder. Later die maand sloot de delegatie zich aan bij de nieuwe partij JA21.[8]

Hij maakt deel uit van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China.[4]

Bedrijfsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij richtte de internetbedrijven XOIP, Aervik, en Secure Internet Machines op, die deels aan grote bedrijven zijn verkocht. XOIP zette voicemails en faxen om in e-mails en werd in 2001 verkocht aan het Italiaanse Tiscali. In 2005 werd het teruggekocht. Rooken is sinds 2003 partner van de Eerste Nederlandse E-mail Maatschappij B.V. (ENEM). Verder was hij partner bij SimPC (2005-2009) ter ondersteuning bij ICT-problemen.