Jan Huitema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Huitema
Huitema in de plenaire zaal van het Europees parlement, december 2018
Huitema in de plenaire zaal van het Europees parlement, december 2018
Geboren 5 juli 1984
Geboorteplaats Heerenveen
Functie Europarlementariër
Partij VVD
Titulatuur MSc
Functies
2014-heden Lid Europees Parlement
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jan Huitema (Heerenveen, 5 juli 1984) is een Nederlands politicus namens de VVD. Sinds 1 juli 2014 is hij Europarlementariër.

Carrière[bewerken]

Huitema werd geboren als zoon van een melkveehouder in Heerenveen. Hij ging naar de middelbare school in Sneek en vervolgde daarna zijn opleiding aan de Universiteit van Wageningen. In 2008 behaalde Huitema daar zijn Mastergraad in Dierwetenschappen.

Huitema was beleidsmedewerker bij het presidium van het Europees Parlement, van Holger Krahmer (lid Europees Parlement voor de FDP) en van Jan Mulder (lid Europees Parlement voor de VVD). In 2012 besloot Huitema terug te gaan naar Friesland, waar hij samen met zijn vader in Makkinga een melkveehouderij van 130 koeien heeft.

Huitema was als zesde geplaatst op de kandidatenlijst van de VVD voor de Europese verkiezingen van 2014. Met de slogans 'Boer zoekt stem' en 'Brussel kan wel wat boerenverstand gebruiken' reed Huitema door het land om campagne te voeren. Uiteindelijk kreeg Huitema 25,798 voorkeursstemmen en steeg hij hierdoor tot de derde plek van de kandidatenlijst van de VVD.

Huitema is lid van de milieucommissie en hij is lid van de delegatie voor betrekkingen met Canada. Namens de ALDE-fractie is hij gedeeld coördinator voor het landbouwbeleid. Vanaf december 2014 is Huitema lid van de commissie voor landbouw en plattelandsontwikkeling. Hiermee is hij de eerste Nederlandse Europarlementariër in vijf jaar om in deze commissie te zitten.[bron?]

Externe links[bewerken]