Overleg gebruiker:MichielDMN

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 77.164.133.132 (overleg) op 14 apr 2020 om 00:41. (Nieuw kopje aangemaakt: →‎Coronavirus)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gebruikerspagina Overlegpagina Gestarte pagina's Geüploade afbeeldingen Wegwijzer Hulp bij starten van een nieuw artikel


Archief

Welkom op mijn overlegpagina. Wil je a.u.b. even rekening houden met het volgende alvorens hier te schrijven?

  • Reacties op door mij geplaatste nominaties voor verwijdering kun je beter bespreken op de verwijderlijst.
  • Plaats je commentaar onderaan deze pagina, niet bovenaan.
  • Onderteken je commentaar altijd met vier tildes (~~~~).
  • Zet in je commentaar altijd over welk artikel het gaat, bij voorkeur gelinkt tussen 2 vierkante haken ([[artikelnaam]]).
  • Bezint eer ge begint, begin niet te schelden of te verwijten, niet uitgaan van het eigen gelijk. Het kan best zijn dat ik een verkeerde wijziging deed (wie doet die niet eens?), maar laat ons daar op een beschaafde manier over discussiëren (als dat al nodig is), bij voorkeur met argumenten die met het onderwerp te maken hebben.
  • Hier gestelde vragen worden ook hier beantwoord. Je kunt deze pagina bijvoorbeeld (tijdelijk) in je volglijst stoppen om snel te zien of er antwoord is.



Coronavirus

Beste MichielDMN, het is me onduidelijk waarom je zo overdreven kritisch bent op mijn bijdragen aan Asterix en de race door de laars, waarbij je al enkele malen bijdragen van me zodanig hebt veranderd dat de essentie eruit verdween, of zelfs geheel ongedaan maakte. Ik heb me terdege ingelezen in het onderwerp, dat wil zeggen: het album gelezen, de anderstalige Wikipedia-artikelen gelezen en vooral: veel secundaire literatuur bestudeerd.

Met betrekking tot je laatste actie: het tot "eigen onderzoek" bestempelen van een weloverwogen bijdrage: in het Nederlandstalig gebied is het niet uitgebreid besproken, maar in Frans-, Duits- en Engelstalige delen van het world wide web en de gedrukte media ontstond een hausse aan complottheorieën toen de een na de ander er eind februari, begin maart 2020 achter kwam dat de naam "coronavirus" al in een Asterix-album uit 2017 voorkwam. Deze pagina op de Duitstalige Wikipedia is zelfs speciaal als reactie op alle commotie aangemaakt. Als je even de moeite neemt de pagina te bekijken, dan zul je zien dat de drie referenties die ik zojuist in het Nederlandstalige artikel over het album opnam maar een magere afspiegeling zijn van hetgeen er in de media te vinden is. En dan beperken het Duitse artikel en ik me nog tot de bronnen die de hype bespreken, en dus laten we achterwege om de complottheorieën zelf te noemen, laat staan ernaar te linken.

Omdat die hype er op dit moment is, en ook Nederlandstalige wereldburgers daar op zeker moment over zullen lezen, leek het me noodzakelijk om er bij de naam Coronavirus een korte opmerking over te maken. Teveel mensen volgen klakkeloos de redeneringen van zulke onruststokers, die net doen of de naam Coronavirus tot 2020 niet bestond, en realiseren zich niet dat die naam al sinds de zestiger jaren bestaat, en in 2002 wereldwijd bekend werd vanwege de SARS-epidemie. Het virus is niet "bekend" vanwege verkoudheid, zoals je zelf, op basis van eigen onderzoek, meende te moeten schrijven.

Ferri en Conrad hebben voor hun slechterik gewoon een voor hen bekende naam gekozen. Belangrijkste criterium was dat de naam ook "slecht" klonk, in het kader van Alfred Hitchcock's stelling dat een film beter wordt naarmate de slechterik slechter is (lees of bekijk hiervoor de interviews met Ferri en Conrad die ruimschoots online te vinden zijn).

Kortom: vanwege de opheft over het "al" in 2017 in een Asterix-album noemen van de naam die de pandemie van 2020 kreeg, is het nodig dat lezers die hierdoor getriggered ons artikel bezoeken, bondig maar feitelijk geïnformeerd worden dat de naam al eerder dan de complotdenkers willen doen geloven, gemeengoed was. Zij het natuurlijk minder gemeengoed dan anno 2020. Groet, 77.164.133.132 14 apr 2020 00:41 (CEST)[reageer]