Spike (raket)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spike
Spike-lanceerinstallatie met dummy-raket.
Algemeen
Land Vlag van Israël Israël
Producent Rafael Advanced Defense Systems
Type Antitankraket
Jaar 1987
Productiejaren 1997+
Platform - Draagbare lanceerder
- Voertuig
Gebruikers Zie #Gebruikers
Varianten SR, MR, LR, LR-II, ER, ER-II, NLOS
Productieaantal 30.000
Maten
Diameter 13 cm (MR/LR) / 17 cm (ER/NLOS)
Lengte 1,20 m (MR/LR) 1,67 m (ER/NLOS)
Gewicht 8/12,7/14/34/70 kg
Bereik 50-8000 m
Specificaties
Aandrijving Vastebrandstofmotor
Geleiding Infrarood/elektro-optisch
Springkop Tandem-High Explosive antitank
Ontsteking Inslag

Spike is een familie van geleide antitankraketten van Israëlische makelij. De raket is ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems. Hoewel primair bedoeld als antitankraket, kunnen de meeste varianten ook luchtdoelen en ongepantserde gronddoelen bestrijden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in de jaren 1970 stelde Rafael de ontwikkeling van een geleide antitankraket voor aan het Israëlische defensieleger (IDF). Het contract voor dergelijke ontwikkeling ging echter naar Israel Aerospace Industries (IAI) dat de lasergeleide antitankraket MAPATS ontwikkelde. Desondanks ging Rafael door met haar ontwikkeling en in 1987 mocht het bedrijf van het IDF een ontwikkelprogramma opstarten. Vijf jaar en honderd miljoen nieuwe sjekel later vonden eerste lanceertesten plaats. In 1992 werd het programma geannuleerd toen de commandant van het Israëlische grondleger opgevolgd werd.

Ook nu ging de ontwikkeling door. In 1994 werden zowel grond- als helikoptertesten met succes afgerond. Toen in datzelfde jaar de commandant van het grondleger opnieuw vervangen werd ging het programma opnieuw van start. In 1998 introduceerde Rafael de NT-raket bij het IDF. Er waren drie varianten: de NT-G Gil, de NT-S Spike en de NT-D Dandy. In 2002 werden deze van naam veranderd en werden ze de Spike in MR-, LR en ER-variant.

In mei 2000 koos Finland voor het Spike-systeem, in augustus 2001 gevolgd door Nederland. Er volgden nog vele andere Europese en andere landen. In juni 2004 werd in Duitsland werd het bedrijf EuroSpike GmbH opgericht om de raket in Europa te verkopen. De overeenkomst hiertoe werd reeds in november 1998 gesloten. EuroSpike is eigendom van Diehl BGT Defence (40%), Rheinmetall Defence Electronics (40%) en via de Nederlandse dochteronderneming ERCAS (20%) ook Rafael zelf. De raket wordt in Europa verkocht onder de naam STN Atlas EuroSpike.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Het systeem bestaat uit twee delen: de lanceerinrichting met optische doelzoeker en het vuurcontrolesysteem en de raket zelf. Het systeem is draagbaar. Een MR/LR-raket weegt veertien kilogram en de lanceerinrichting negen kilogram. De ER en NLOS-systemen hebben zwaardere lanceerinstallaties. Het systeem is ook te installeren op voertuigen en helikopters. Het Finse leger heeft het ook op marineschepen geplaatst. Het Spike-systeem kan in drie verschillende modi gebruikt worden:

  • Fire and Forget: Nadat een doelwit werd gevonden wordt de doelzoeker hierop ingesteld en de raket afgevuurd waarmee de taak van de operator afgerond is.
  • Fire, Observe and Update: De raket klimt na het afvuren naar boven en laat toe dat op een doelwit buiten het zicht gemikt wordt.
  • Fire and Steer (enkel LR ER en NLOS): De raket wordt afgevuurd zonder ingesteld doelwit. De operator bestuurt dan de raket naar een vrij doel of stelt tijdens de vlucht een doelwit in en gaat dan verder als fire and forget.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Doorsnede van een Spike-raket.

Van de raket bestaan de volgende varianten:[1]

Naam Bereik Massa raket Omschrijving
Spike-SR 50-1.500 m 8 kg Korte afstand, voor infanteristen
Spike-MR NT-Gil 200-2.500 m 14 kg Middellange afstand
Spike-LR NT-Spike 200-4.000 m 14 kg Lange afstand; ook tegen voertuigen
Spike-LR-II Gil-2 200-5.500 m 12,7 kg Verbeterde versie van de LR; ook tegen voertuigen
Spike-ER NT-Dandy 400-8.000 m 34 kg Vergroot bereik; ook tegen voertuigen en helikopters
Spike-ER-II 400-10.000 m 34 kg Verbeterde versie van de ER; ook tegen voertuigen en helikopters
Spike-NLOS Tamuz 600-25.000 m 70 kg Ultra lange afstand; "non line of sight" voor doelen buiten direct zicht van de schutter


Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]