St.-Ludgercollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ludger College
Algemeen
Locatie Doetinchem
Opgericht jaren 50
Type mavo, havo, vwo
Denominatie rooms-katholiek
Bevoegd gezag Stichting Achterhoek VO
Personen
College van bestuur Stichting Achterhoek VO
Rector L.H. Beernink
Conrector J.A. Helmholt / L.J.L. Hurkmans
Docenten (2012/2013) 150
Leerlingen (2012/2013) 1771
Overig
Motto Jouw talent is er thuis
Website http://www.ludgercollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Ludger College is een middelbare school in Doetinchem in de Gelderse Achterhoek. Er wordt onderwijs gegevens op de niveaus vwo, havo en vmbo.

De leerlingen zijn verdeeld over twee gebouwen, het hoofdgebouw aan de Vondelstraat en het Willibrordgebouw aan de Holterweg (iets meer dan een kilometer verderop) waar de 1e en de 2e klas van de school zijn ondergebracht.

Geschiedenis[bewerken]

Tot in de jaren 90 van de vorige eeuw werd er aan het St.-Ludgercollege alleen onderwijs gegevens op de niveaus havo en vwo. In de jaren 90 vond de fusie plaats met de voormalige St.-Willibrordmavo. De gefuseerde onderwijsinstelling ging verder onder de naam St.-Ludgercollege. De naam Willibrord komt nog terug in de naamgeving van het gebouw waar nu de 1e en 2e klas zijn ondergebracht. De St.-Willibrordmavo was destijds de grootste zelfstandige mavo van Nederland. Sinds enkele jaren is de naam van de school Ludger College.

Aan het begin van de jaren 90 is tevens het semi-permanente gebouw De Uitwijk gesloopt. Dit gebouw stond destijds tegenover het hoofdgebouw van het St.-Ludgercollege aan de andere zijde van de Vondelstraat. In plaats hier van is er nieuwbouw verrezen achter het hoofdgebouw. Naast die nieuwe vleugel is er tevens een gebouw geplaatst met zes lokalen. De naam hiervoor is de Aanleg, maar in de mond van de leerlingen wordt dit gebouw de Black Box genoemd.

Vanaf de oprichting in 1950 tot in de jaren 70 werd de school geleid door rector Frans van der Eerden. Hij werd opgevolgd door Benno Elsen, die weer werd opgevolgd door Gerard Bomers. Na Gerard Bomers werd Martin Hulsen rector, die in 2015 werd opgevolgd door huidig rector Louise Beernink.

Willibrordgebouw[bewerken]

In 2011 werd het Willibrordgebouw verbouwd om plaats te geven aan alle leerlingen uit leerjaar 1 en 2. Het gebouw is daarmee groter geworden omdat het voormalig ZoZijn gebouw, door middel van een grote nieuwe aula, erbij is gekomen.

Metzo College[bewerken]

In 2006 fuseerden het St.-Ludgercollege en het Metzo College met elkaar. Bij deze fusie werd besloten om het persoonlijke karakter van beide scholen te handhaven. Hierdoor weten maar weinig mensen in de omgeving dat zij te maken hebben met eenzelfde school. Officieel is het Metzo college de VMBO locatie van het St.-Ludgercollege. Zij vallen onder hetzelfde zogenaamde BRIN nummer.

Bekende leerlingen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)