Stanisław Rylko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stanisław Rylko
AbpRylko.jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Titeldiakonie Sacro Cuore di Cristo Re
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 november 2007
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Stanisław Rylko (Andrychów, 4 juli 1945) is een Pools geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Hij studeerde aan het seminarie van Krakau en promoveerde in de sociale wetenschappen aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. Rylko werd op 30 maart 1969 door Karol Wojtyła, aartsbisschop van Krakau en de latere paus Johannes Paulus II, tot priester gewijd. Tot 1971 deed hij pastoraal werk in Poronin. Daarna werd hij eerst vice-rector aan het Krakauer seminarie en vervolgens professor in de praktische theologie aan de Pauselijke Theologische Academie Krakau. Daarnaast was hij secretaris van de commissie van de Poolse bisschoppenconferentie die zich bezighield met het lekenapostolaat.

In 1987 trad hij in dienst van de Romeinse Curie, om bij de Pauselijke Raad voor de Leken de sectie die zich met jongeren bezighield te gaan leiden. In deze hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de organisatie van de Wereldjongerendagen in 1989 en 1991. In 1992 werd hij medewerker van de Poolse sectie van het Staatssecretariaat. Op 20 december 1995 benoemde Johannes Paulus II hem tot titulair aartsbisschop van Novicia en tot secretaris van de Pauselijke Raad voor de Leken. In 2003 werd hij voorzitter van deze Raad.

In 2005 legde Rylko - na het overlijden van de paus - evenals alle andere leidinggevenden van de Curie - zijn functie neer, maar de nieuwe paus, Benedictus XVI benoemde hem vrijwel meteen opnieuw. Tijdens het consistorie van 24 november 2007 werd hij tot kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de Sacro Cuore di Cristo Re als titelkerk. Op 21 juli 2008 benoemde Benedictus Rylko daarnaast tot lid van de Congregaties voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, voor de Bisschoppen en Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.