Starnberger See

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Starnberger See
Starnberger See
Starnberger See
Situering
Hoogte 596 m
Coördinaten 47° 53′ NB, 11° 19′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 56,36 km²
Kustlengte 49 km
Maximale lengte 20 km
Maximale breedte 4,6 km
Gemiddelde diepte 53,2 m
Maximale diepte 127,7 m
Overig
Belangrijkste bronnen oa Steinbach
Belangrijkste uitlopen Würm
Eiland(en) Roseninsel
Plaatsen o.a. Starnberg, Münsing, Tutzing, Feldafing
Foto's
Karte starnberger see.png
Lac de Starnberg.JPG
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Starnberger See is een meer in de Duitse deelstaat Beieren, en na de Chiemsee het grootste meer van Beieren met een oppervlakte van 56,3 km². Het meer ligt ten zuidwesten van München.

De Starnberger See (vroeger: Würmsee) is na het Bodenmeer, het Müritz, de Chiemsee en het Schwerinermeer het vijfde meer van Duitsland, echter vanwege zijn grote gemiddelde diepte het tweede meer qua watervolume. Het gebied rondom de Starnberger See is een gemeentevrij gebied in het district Starnberg. Het meer is eigendom van Beieren, en wordt onderhouden door een afdeling van de Beierse overheid die verantwoordelijk is voor de paleizen, tuinen en meren die staatseigendom zijn.

Het meer is onder andere bekend vanwege de geruchtmakende verdrinkingsdood van Lodewijk II van Beieren in 1886 bij Berg. Aan deze gebeurtenis wordt men nu nog herinnerd door een votiefkerk en een houten kruis in het meer, bij de plek waar de gebeurtenissen plaatsvonden.

Sinds 1976 wordt de Starnberger See gerekend tot de door de Conventie van Ramsar beschermde watergebieden (draslanden) van internationale betekenis.

Het meer wordt genoemd in het gedicht The Waste Land van T.S. Eliot.