Station Brugge-Sint-Pieters

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
(NMBS) Naambord Brugge-Sint-Pieters.png
Station Brugge SintPieters R01.jpg
Plaats Sint-Pieters-op-den-Dijk (Brugge)
Opening 16 augustus 1863[bron?]
Telegrafische code FRSP
Aantal perrons 2
Lijn(en) 51
Coördinaten 51° 13′ NB, 3° 12′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
65
8
10
Beheerder NMBS
Station Brugge-Sint-Pieters (Belgisch spoorwegstation)
Station Brugge-Sint-Pieters
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Brugge-Sint-Pieters is een spoorwegstation langs spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge). Het ligt halverwege tussen het Brugse hoofdstation en de vertakking Blauwe Toren (→ spoorlijn 51A Brugge - Zeebrugge) in de Brugse wijk Sint-Pieters-op-den-Dijk.

Geschiedenis[edit | edit source]

Lange tijd stond er een groot stationsgebouw. Architecten van het station Brugge-Sint-Pieters waren Denys uit Brussel en Oscar De Breuck uit Brugge. Het werd gebouwd in neorenaissancestijl tussen 1904 en 1909. Het was groots opgevat omwille van de verwachte bevolkingsaangroei als gevolg van de bouw van de nieuwe Brugse zeehaven. Echter, door de moeizame eerste havenontwikkelingen werd het station in het begin minder gebruikt dan voorzien. In 1940 was het Belgisch leger er ingekwartierd en bij de capitulatie werd het gebouw geplunderd en fel geteisterd. Het gebouw werd ten slotte gesloopt in 1957. Enkel de reizigerstunnel bleef van de sloop gespaard en wordt nog steeds gebruikt. Het is het enige tastbare overblijfsel van het grootste station dat Brugge-Sint-Pieters eens had.

Met de aanleg van een derde spoor tussen Brugge en de vertakking Dudzele, zal het station worden vernieuwd.[2]

Galerij[edit | edit source]

Treindienst[edit | edit source]

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Mechelen - Brugge - Zeebrugge-Dorp/Zeebrugge-Strand Week: 1x/u - Weekend 1x/2u - In de week rijdt de trein naar Zeebrugge-Dorp. In het weekend en tijdens de zomermaanden juli en augustus rijdt de trein naar Zeebrugge-Strand.
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren