Stena Discovery (schip, 1997)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stena Discovery)
Ga naar: navigatie, zoeken
Stena Discovery
De Discovery in Hoek van Holland
De Discovery in Hoek van Holland
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Stena Discovery is de "snelle" veerboot, geregistreerd onder Nederlandse vlag, die tussen juni 1997 en januari 2007 de veerdienst naar Engeland tussen Hoek van Holland en Harwich heeft onderhouden.[1] De veerboot is vrijwel geheel gemaakt van aluminium en gebouwd als een catamaran. De maximumcapaciteit is 1500 voor het aantal passagiers. Het schip is verder geschikt voor auto's en vrachtwagens en heeft IMO nummer 9107590

Deze veerboot voer met een snelheid van zo'n 75 km/h en legde de overtocht af in nominaal 3 uur en 40 minuten.

Normaal ging het schip twee keer per dag tussen Hoek van Holland en Harwich op en neer: het schip had twee afvaarten per dag vanuit Hoek van Holland: om 7:20 uur en om 16:00 uur en twee afvaarten vanuit Harwich: om 10:40 uur en om 19:30 uur. NB: er is één uur tijdsverschil tussen deze twee havenplaatsen.

De Stena Line besloot in 2006 om de Stena Discovery uit de vaart te halen. Door de hoge brandstofprijzen en het sterk terug gelopen aantal passagiers, door de hevige concurrentie van de goedkope luchtvaart, kon met het schip geen winst meer gemaakt worden. Op 8 januari 2007 maakte de Stena Discovery haar laatste tocht de Noordzee over. Daarvoor in de plaats heeft de Stena Line haar twee andere schepen op de route verlengd en daarmee voorzien van extra capaciteit.

De veerboten Stena Hollandica en Stena Britannica varen twee overtochten per dag, die zo'n zes en een half uur duren. Omdat één van de twee overtochten gedurende de nacht vaart bieden beide schepen aan alle passagiers de mogelijkheid om in een eigen hut te overnachten.

Zie ook[bewerken]