Stephen Cook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stephen A. Cook)
Stephen Cook
Stephen Cook
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Stephen Andrew Cook
Geboortedatum 14 december 1939
Geboorteplaats Buffalo, New York
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Theoretische informatica, Complexiteitstheorie
Promotor Hao Wang
Alma mater Harvard-universiteit
Universiteit van MichiganBewerken op Wikidata
officiële website

Stephen Andrew Cook (Buffalo, 14 december 1939) is een Amerikaans theoretisch informaticus en hoogleraar aan de Universiteit van Toronto. In 1971 bewees hij dat er beslissingsproblemen bestaan waartoe alle NP-problemen in polynomiale tijd gereduceerd kunnen worden. Hiervoor ontving hij in 1982 de Turing Award.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cook werd in 1939 geboren in Buffalo in de Amerikaanse staat New York. Zijn vader was scheikundige. Zijn moeder werkte een aantal jaar als lerares Engels, maar was vooral huisvrouw.[1]

In 1961 Cook ontving hij zijn Bachelorgraad met als hoofdvak wiskunde van de Universiteit van Michigan, en in 1962 zijn Mastergraad van de Harvard-universiteit. Na in 1966 aan diezelfde universiteit te zijn gepromoveerd kreeg hij een baan aan de Universiteit van Berkeley. Toen zijn contract in 1970 niet werd verlengd, kreeg hij een vaste baan aan de Universiteit van Toronto, waar hij sindsdien gewerkt heeft.[2]

Cook is getrouwd en heeft twee zoons. In zijn vrije tijd houdt hij van zeilen.[1]

Wetenschappelijke bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Cook wordt beschouwd als een van de pioniers op het gebied van de complexiteitstheorie. In 1971 schreef hij het baanbrekende artikel The Complexity of Theorem Proving Procedures[3], waarin hij bewees dat er beslissingsproblemen bestaan waartoe alle NP-problemen in polynomiale tijd gereduceerd kunnen worden. In dit artikel poneerde hij ook de vraag of de klassen P en NP gelijk zijn, een vraag die later door het Clay Mathematics Institute onder de Millenniumprijsproblemen werd opgenomen. In 1982 won hij voor zijn werk in de complexiteitstheorie de Turing Award.

Naast zijn werk in de complexiteitstheorie leverde Cook ook bijdragen aan de complexiteitstheorie voor logische bewijzen, semantiek van programmeertalen en kunstmatige intelligentie.