Naar inhoud springen

Otagoaalscholver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Der Belsj (overleg | bijdragen) op 25 mei 2017 om 14:14. (→‎Herkenning)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Otagoaalscholver
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Otagoaalscholver
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Suliformes
Familie:Phalacrocoracidae (Aalscholvers)
Geslacht:Leucocarbo
Soort
Leucocarbo chalconotus
Gray, 1845
Verspreidingsgebied van de Stewartaalscholver.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Otagoaalscholver op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De stewartaalscholver (Leucocarbo chalconotus, synoniem: Phalacrocorax chalconotus) is een vogel uit de familie Phalacrocoracidae (Aalscholvers).

Herkenning

Deze aalscholver is 68 cm lang. Er bestaan twee kleurvarianten, een zwart-wit gekleurde en een bronskleurige variant. De eerste variant is zwart van boven en heeft een witte borst en buik en een brede, witte vleugelstreep. De andere kleurfase is bruinzwart met een groenblauwe metaalglans in het verenkleed. De poten zijn roze en aan de snavelbasis zitten oranje lellen.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort is endemisch in Nieuw-Zeeland en broedt in het zuiden van het Zuidereiland en op Stewarteiland. Er zijn ongeveer 9 broedkolonies van 10 tot 500 paar per kolonie. Ze broeden op eilanden of aan de kusten van het Zuidereiland, waar ze van zeewier en takjes nesten maken.

Status

De stewartaalscholver heeft een beperkt broedgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 1981 geschat op 1800 tot 2000 paren en de broedpopulatie neemt af door verstoring door toeristen. Als de aalscholvers wegvliegen van de broedplaatsen, worden de eieren en kuikens door meeuwen gepredeerd. Verder is de visserij met staande netten in de buurt van de kolonies een gevaar. Om deze redenen staat deze soort als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]