Naar inhoud springen

Stippelmotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 03:53. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stippelmotten
rups van de kardinaalsmutsstippelmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Yponomeutoidea
Familie
Yponomeutidae
Vogelkersstippelmot
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stippelmotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Een boom bedekt met stippelmotten
Een auto bedekt door stippelmotten in Rotterdam in 2009

De stippelmotten (Yponomeutidae), ook wel spinselmotten genoemd, zijn een familie van vlinders in de superfamilie Yponomeutoidea. De ruim 700 soorten[1][2] komen vooral in de tropen voor. De larven hebben de neiging gemeenschappelijke webben te spinnen. Hierin vindt ook de verpopping plaats. Dit spinsel is vrij taai en biedt daardoor enige bescherming tegen vijanden.

Er is bij deze gemeenschappelijke spinsels echter niet of nauwelijks sprake van staatvorming, de vlinders gaan direct na het verpoppen individueel hun weg.

Sommige soorten vormen een plaag in de landbouw, de bosbouw en de tuinbouw.

Recente voorbeelden

Spinselmotten zijn in mei 2009 in Nijmegen, Gorinchem, Breukelen, Rotterdam, Utrecht, Benthuizen en Zoetermeer in zeer grote aantallen waargenomen in woonwijken. Ze zorgden daarbij voor surrealistische taferelen door met hun web bomen, auto's en straatmeubilair in te pakken. Ook in juni 2010 zijn in het duingebied van Den Haag grote aantallen spinselmotten aangetroffen. In mei 2011 werd de Kapelstraat in Roosendaal getroffen, spinselmotten zaten in elke boom langs deze weg.[3] Ook in Huizen werden in mei 2011 de bomen in het wit gezet door spinselmotten. In 2011 én 2012 werden ze in Emmeloord in dezelfde straat aangetroffen.

Onderfamilies

Enkele soorten

Foto's