Stroema (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Stroema (Bulgaars: Струма) was een Bulgaars schip van de Mossad Le'Aliyah Bet, waarmee in december 1941 Joodse vluchtelingen vanuit Roemenië trachtten te ontkomen naar het Britse mandaatgebied Palestina.

De Stroema vertrok op 12 december 1941 uit de Roemeense havenstad Constanța. Het schip was in zeer slechte staat en kreeg motorpech. Na drie dagen kwam het schip in Istanboel aan, waar getracht werd het schip te repareren. Inmiddels was het de Britten duidelijk geworden wat het doel was van de reis. Zij voerden onderhandelingen met Turkije over de passagiers; beide landen waren niet bereid de vluchtelingen op te nemen.

STRUMA monument in Ashdod

In februari 1942 liet Turkije het schip naar de Zwarte Zee slepen. De opvarenden van het schip zagen geen kans de motor van het schip aan de gang te krijgen. Op 24 februari 1942 werd de Stroema door een Sovjet-onderzeeboot getorpedeerd en zonk. Van de 769 opvarenden overleefde alleen de 19-jarige David Stoliar.

In september 2010 werd bekend dat het wrak van de onderzeeboot verantwoordelijk voor de ondergang van de Stroema, de Scuka-klasse SC-213, nabij Constanța was gevonden.[1]

Zie ook[bewerken]