Strontianiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strontianiet
Strontianiet
Mineraal
Chemische formule SrCO3
Kleur Kleurloos, grijs, gelig of groenig
Streepkleur Wit
Hardheid 3,5
Gemiddelde dichtheid 3,78 kg/dm3
Glans Glas
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Splijting [110] Goed
Kristaloptiek
Kristalstelsel Orthorombisch
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal strontianiet is een strontium-carbonaat met de chemische formule SrCO3.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze, grijze, gelige of groenige strontianiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is goed volgens het kristalvlak [110]. Het kristalstelsel is orthorombisch. Strontianiet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,78, de hardheid is 3,5 of 2,54g/cm3 en het mineraal is niet radioactief, behalve 16 verschillende isotopen waaronder 90isotoop van strontium

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal strontianiet is afgeleid van de Schotse plaats Strontian, waar het mineraal voor het eerst beschreven werd en genoemd naar het element strontium.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Strontianiet is een mineraal dat wordt gevormd in pegmatieten en in kalksteen. De typelocatie is gelegen in Strontian, Schotland. Het wordt ook gevonden in Lime City, Wood County, Ohio, Verenigde Staten.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen ca. 1880 en 1900 werd strontianiet in o.a. Drensteinfurt en Ahlen in Duitsland gedolven en tegen hoge prijzen verhandeld. De stof werd in suikerfabrieken gebruikt om tijdens de raffinage de melasse van de suiker te scheiden. Rond 1900 verdween de vraag naar strontianiet, omdat een ander, beter werkend procédé was ontdekt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]