Strontrace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeilende tjalk Jonge Jan

De Strontrace is een 'Oefening onder zeil' annex zeilwedstrijd in Nederland, die vanaf 1974 elk jaar wordt gehouden, naar een idee van Reid de Jong. De start is in Workum, waarna via het IJsselmeer naar de Bollenstreek wordt gevaren waar vanouds verse koemest, nu gedroogde koemest, moet worden afgeleverd. Vervolgens moet naar Workum worden teruggekeerd. Het eerste jaar voer de race naar Sassenheim, sindsdien is Warmond het keerpunt. De 'Oefening' recreëert de historische vaarroute waarbij mest van Friese boeren naar de Hollandse geestgronden werd vervoerd.[1][2]

Racedoel[bewerken | brontekst bewerken]

De bedoeling van de Strontrace is zo snel mogelijk een aantal zakken gedroogde koemest naar Warmond te vervoeren, hierbij mag alleen gebruik worden gemaakt van zeilkracht en handkracht. Bij ongunstige wind wordt het schip voortgetrokken door middel van jagen of voortgeduwd door te bomen. Aan de strontrace mogen alleen historische schepen meedoen in verband met het historische karakter van de race, daardoor wordt er voornamelijk met skûtsjes en tjalken en (kleine) klippers gezeild.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De route voert van Workum over het IJsselmeer naar Amsterdam. Op het Buiten IJ, het IJ en het Noordzeekanaal moet verplicht gemotord worden ("op stoom"). Dan kan de route op twee manieren afgelegd worden. De eerste optie is via Amsterdam door de Kostverlorenvaart naar het Nieuwe Meer en verder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder af naar Warmond. De andere optie is via Spaarndam (door de kolksluis; dit is de historische route) en Haarlem en dan de Ringvaart af naar Warmond. Na het keerpunt in Warmond moet teruggekeerd worden via de andere weg.

De strontrace wordt door velen gezien als de zwaarste tocht met historische schepen. Er wordt namelijk non-stop, dus dag en nacht, gevaren. Het bij ongunstige wind bomen en jagen vereist vooral veel uithoudingsvermogen en vakmanschap.

De race wordt elk jaar gehouden in de herfstvakantie van het Noorden, tegelijkertijd met het Beurtveer en de Visserijdagen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]